Gin, rum és whisky az Agárditól

Szerző: | 2018.09.18 | Hírek, Italsor

Az Agárdi Pálinkafőzde idei születésnapi rendezvényén mutatta be új termékeit – a legújabb párlatait, a saját készítésű dry gint, érlelt rumot, és single malt whiskyt.

A termékfejlesztés hosszas és összetett folyamata komoly szakértelmet és sok munkát igényel, valamint a külföldi párlattrendek alapos ismeretét. „Mi az Agárdinál mindig szeretünk újat alkotni, a piaci kihívásoknak és a fogyasztói igényeknek megfelelni, ezért már a kezdetek óta készítünk különböző hordókban érlelt pálinkákat, párlatokat. Ennek egyik példája a  2015-ben bemutatott, 12 éves limitált kiadású single malt whiskynk, amelyet először a nemzetközi Destillata versenyen mérettettük meg, és kategóriájában elnyerte az „Év párlata” díjat,  majd a hazai fogyasztók körében is hatalmas sikert aratott. Éreztük, hogy ez számunkra sikeres irány lehet, ezért összeállítottunk egy egyedi maláta kompozíciót, különböző hordókat szereztünk be és még 2015-ben el is kezdtük érlelni az újabb whiskyt” -– összegezte Vértes Tibor, az Agárdi Pálinkafőzde tulajdonosa az új termékek hátterét.

A párlatok elkészítésénél a legnagyobb kihívást a minőségi alapanyagok felkutatása, és a megfelelő technológia kidolgozása jelentette. A rum alapanyaga – a melasz – egyenesen Paraguayból érkezett, csakúgy, mint az élesztő, míg az érlelést tokaji hordókban végezték. A whisky markáns, határozott, enyhén édeskés kompozíciója a gondosan összeválogatott, negyedrészben füstölt malátából állt össze, végső zamatát pedig szintén tokaji hordóktól nyerte. A gin 17 fajta növényt tartalmaz, jellegzetes boróka és levendulavirág illata mellett a citrusos aromát egészíti ki a hazai kamilla, levendula és aszalt gyümölcsök harmóniája. Az új párlatok mindegyike 43%-os alkoholtartalommal készült és fél literes kiszerelésben kerül forgalomba.

Az értékes szakmai segítség nemzetközi elismertségnek örvendő párlat-szaktekintélyektől érkezett. „Az Agárdi egy innovatív vállalat, és büszkék vagyunk, hogy ismét bebizonyíthattuk, nincs lehetetlen, de csakis a kiváló minőség és a szakértelem jegyében szabad fejleszteni. Garantálom, hogy bármelyik új termékünk helytáll a nemzetközi élvonalban is.” – fogalmazott Vértes Tibor, akinek mindegyik új párlat a kedvencévé vált.

Az új italok előállításával a főzde az italkultúra fejlesztése és a felelős alkoholfogyasztás elkötelezettjeként egyszerre biztosítja a legfontosabb bár-italokat, miközben a pálinkákról sem feledkezik meg. Ezen a területen is várhatók fejlesztések, új ízek – a bár vonalat folytatva a különleges pálinkakoktélok sem maradhatnak el.

A születésnapi bárpartyn Dreghiciu Gábor head bartender a speciálisan agárdi párlatokra készített, illetve signature koktélokból tartott látványos, kóstolóval egybekötött bemutatót.

Agárdi whiskyből készült koktélok: Manhattan Sweet; Nature Balance; Whisky Highball.

Agárdi rumból készült koktélok: Mary Pickford; Daiquiri; Cherry Season; Dark and Stormy.

Agárdi ginből készült koktélok: Clover Club; Happy Trip;Gin&tonic.

Agárdi kajszibarack pálinkával készült koktélok: Dazer; Leaping frog; Apricot Mule.