Gluténmentes konyhát nyitott Győrben a Rábakész Kft.

Szerző: | 2024.05.29 | Hírek

A közétkeztető tevékenységet végző vállalkozásoknak régóta megoldást kell biztosítaniuk a különböző diétákat igénylő vendégek ellátására. Az alapanyagok, ételek keresztszennyeződésének kizárása alapvető fontosságú, és nagy odafigyelést igényel.

Különösen a gluténmentes (GM) ételeknél kell nagyon ügyelni arra, hogy az ételkészítésnek és a raktározásnak teljesen el kell különülni a többi étel elkészítési folyamatától, ugyanis egy „vegyes” konyhában nem lehet teljesen kizárni a keresztszennyeződés veszélyét. Ezt felismerve a diétás konyha üzemeltetésében több éves tapasztalattal rendelkező győri Rábakész Kft. egy teljesen különálló gluténmentes konyhát helyezett üzembe Győrben a lisztérzékeny (cöliákiás) vendégkörnek.

Jelenleg napi egy „A” menüt készítenek

Számos intézkedést hoztak, amelyekkel garantálják, hogy a gluténmentes menük elkészítési folyamatában semmilyen formában nincs jelen glutén: a kijelölt konyhán teljes eszközcserét hajtottak végre, tisztasági festéssel szállóportalanítottak, illetve párhuzamosan a kialakítási munkálatokkal, a dietetikusukkal felülvizsgáltatták a gluténmentes menük alapanyagainak GM-mentességét is, továbbá a konyha területére a dolgozók még saját étkezésre sem vihetnek be gluténtartalmú ételt.

Jelenleg egy napi „A” menüt készítenek az ambuláns lappal rendelkező partnerintézményeik ellátottjainak, teljes tápanyagszámítási hátérrel, jellemzően gyermek korcsoportnak. „Egyelőre ezt az „A” menüt kínáljuk kedvező ár-érték arányban a lakosság részére is Győr város területén három átvételi ponton, tápanyagszámítás nélkül, viszont garantáltan gluténmentesen” – tájékoztatta szerkesztőségünket Jankó Ernő, a Rábakész Kft. ügyvezetője.

Az eddigi tapasztalataik alapján nagy potenciált látnak ennek a speciális piacnak a fejlődésében. A közeljövőben tervezik egy második menü készítését, illetve középtávon szükséges lesz kapcsolódó kiszállítási szolgáltatás felépítése is. Hosszú távon pedig gluténmentes cukrásztermékek készítésére készülnek fel.

Az eddigi vendég-visszajelzések alapján látható, hogy ez nem csupán egy étkeztetési szolgáltatás, hanem életminőség-javító segítség azoknak, akiknek így időt és energiát spórolunk. Nagyon hálás vendégkör, aki értékeli ezt a hiánypótló kezdeményezést – mondta Jankó Ernő.

További információért kattintson IDE!

_________________________________
Kép: Rábakész Kft.
Nyitókép: 123rf.com