15 étteremben ünneplik a francia gasztronómiát

Szerző: | 2017.03.15 | Események, Hírek

Március 21-én 150 országban népszerűsítik a francia konyhát, a Gout de France (Franciaország íze) elnevezésű program, a francia gasztronómia világünnepe keretében. Magyarországról 15-en csatlakoztak a kezdeményezéshez.

Budapestről tizenegy – az Araz Restaurant, a Béterv, a Borssó Bistro, a Café Dumas, az Elysée Bistro & Kávéház, a Jardinette, a LaciKonyha, a Larus Étterem, a Liberté Restaurant & Café, a Paris Budapest Restaurant és a Zóna –, míg vidékről négy étterem – a veszprémi Chianti, a debreceni Ikon, a győri La Mareda és a miskolci Végállomás Bistorant – csatlakozott a kezdeményezéshez.

A március 21-i világünnepen idén öt kontinens 150 országában, több mint 2000 étteremben népszerűsítik a francia konyhát, a csúcskategóriájú éttermektől a minőségi bisztróig. Több mint 250 ezer vendégre számítanak.

Az étrendbeli megkötések a menüsor összeállításával kapcsolatos francia hagyomány tiszteletben tartására korlátozódnak, így mindenhol szerepel majd egy „aperitif gazdagon”, egy előétel, egy halas és egy húsos főétel, egy sajtválogatás és egy desszert, amelyeket francia borok és pezsgők kísérnek. A részt vevő éttermek menüajánlata megtekinthető a www.goodfrance.com honlapon.

Az idei esemény a vendéglátó- és szállodaipari képzést helyezi előtérbe. A magyarországi francia nagykövetség éppen ezért úgy döntött, hogy külső szereplőkkel épít ki partnerséget, például a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karával, amelynek hallgatói nemrég részt vehettek a francia rezidencia szakács-intendánsa, Jérome Szkuta főzőtanfolyamán.

(MTI)