Gyermekétkeztetés járvány idején

Szerző: | 2020.04.29 | Hírek

Zoltai Annával beszélgettünk a gyermek közétkeztetésről a koronavírus miatti intézménybezárások kapcsán. 

A gyermek-közétkeztetés ellátása az önkormányzat feladata, így a járvány miatt kialakult helyzetben az iskolai, óvodai, bölcsődei ügyeletben lévő gyermekek mellett az otthoni oktatásban – távoktatásban – is biztosítani kell a lehetőséget annak igénybevételére. A főzés továbbra is a meglévő konyhákban történik, ám a gyermekek most nem használhatják tömegesen az intézményi étkezőket – szerencsére erre nincs is szükség, hiszen a legtöbben meg tudják oldani, hogy otthon tartsák a gyermeket. A Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetsége a Nébih ajánlásait is figyelembe véve, útmutatást adott ki arról, hogy a normál higiéniai szabályok mellett milyen óvintézkedéseket kell betartaniuk a járvány miatt megváltozott helyzetben a közétkeztetést szolgáltató konyháknak, valamint a kiszállítóknak.

Azok a gyermekek, akik március 16. után igénybe veszik a bölcsőde, óvoda, iskola kiscsoportos gyermekfelügyeletét, azoknak a legtöbb önkormányzat a megszokott módon biztosítja az étkezésüket, azaz a tízórait, ebédet és uzsonnát. Az önkormányzatok túlnyomó része továbbra is vállalja a speciális diétás ételek elkészítését, de ahol az alapanyag-ellátásban időszakos fennakadásvan, ott azt kérik, hogy átmenetileg a speciális étrendet igénylő gyermeknek a szülő csomagoljon napi élelmet, amely megfelelő tárolásáról és melegítéséről az intézményben gondoskodnak. Március 16-ával az önkormányzatok megkezdték a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeknek az ebéd-házhozszállítást egyszerhasználatos edényekben.

Az ebéd biztosításán túl az elsődleges cél a fogyasztók biztonságos ellátása, ami a jelen járványügyi helyzetben a 37/2014. (IV.30.) rendelet kötöttségeit is felülírja. Az alapanyagok jelentős része belföldről származik, és bár az ellátás eddig jórészt biztosított, az étlapot a rendelkezésre álló, beszerezhető, raktárkészleten lévő alapanyagok figyelembevételével célszerű megtervezni – javasolja a Közszöv. Egyszerűen elkészíthető, biztonságos, jól hőkezelhető, nagyobb minőségromlás nélkül melegen tartható, könnyen osztható és csomagolható ételeket érdemes betervezni. Emellett naponta legalább egyszer alaposan megmosott, friss gyümölcsöt is ajánlanak adni a szakemberek.

További ajánlás, hogy a konyha és az alapanyag-beszállító közötti áruátvételkor kerülni kell a személyes kontaktot, illetve, ha ez nem kerülhető el, minimum két lépést kell tartani egymástól. Az alapanyag átvételénél, illetve a konyhán kizárólag olyan munkatársak dolgozhatnak, akiknél – illetve akik környezetében – nem mutatkoznak a COVID-19 betegség tünetei. Ezen felülminden, a közétkeztetési láncban résztvevő munkatárs részére tisztálkodó- és fertőtlenítőszereket, illetve védőruhát és a védőeszközöket – megfelelő szájmaszk, gumikesztyű – a munkaadónak biztosítania kell. A munkatársak védelme és egészségük biztonsága elsődleges, illetve fontos ajánlás még, hogya túlterhelésüket kerülni kell.

Közös ebéd a menzán

A bölcsődék, iskolák és óvodák biztosítják a gyermekek felügyeletét, így az önkormányzatoknak biztosítaniuk kell az ebédet – adott esetben a tízórait és uzsonnát – is. Ha az ebéd kiszolgálása közintézményben történik, akkor az ételt a biztonságos, minimum 72 ℃-os hőkezelése után folyamatosan 63 ℃-on kell tartani. Az ételek elfogyasztása kiscsoportos formában történhet; legfeljebb 10 fő étkezhet közösen, de csak olyanok, akiken betegségtünet nem észlelhető. A fogyasztóknak étkezés előtt alaposan kezet kell mosniuk, lehetőség szerint kézfertőtlenítővel is kezeljék le a kezüket. Kézszárításrakizárólag egyszerhasználatos papírtörlő használható. Sorban állásnál legalább két lépésnyi távolságot kell egymástól tartaniuk, az asztaloknál egy-egy szék kihagyásával lehet leülni, és elfogyasztani az ételt. A konyhai személyzetnek minden vendég után az étkezőasztalt és a széket is le kell fertőtlenítenie, és turnusonként ki kell szellőzteti a helyiséget. A használt tányérokat, evőeszközöket, poharakat és tálcákat a fehéredény-mosogatóban fertőtlenítő mosogatással szükséges megtisztítani.

Gyermekétkeztetés házhoz szállítással

A kialakult helyzetben – amely magával hozta az iskolások távoktatását – az önkormányzatnak továbbra is feladata, hogy közétkeztetési szolgáltatást nyújtson, mégpedig az ételek házhozszállításával. A Közszöv ajánlása szerint ennek legbiztonságosabb módja, ha az ételeket az elkészüléstől számított két órán belül 10℃ alá hűtik, és hűtött állapotban szállítják. Amennyiben ez nem megoldható, a még meleg ételeket az elkészülést követően a legrövidebb időn belül el kell juttatni a fogyasztókhoz. A fogyasztókat kiszállításkor figyelmeztetni kell, hogy az ételeket fogyasztás előtt minden esetben újra hőkezelni – pl. forralni – szükséges.

A kiszállító és az átvevő között kerülni, illetve minimalizálni kell a közvetlen kontaktust, a szállító esetében fontos a rendszeres kézfertőtlenítés.

Az ételek átadása mobil kiosztópontokon is lehetséges, kizárólag egyszerhasználatos edényben, a konyhán előre lecsomagolva. Az ételeket lehetőleg az elkészülés és a gyors hűtés (cook & chill) után a lehető legrövidebb időn belül az átadópontra kell szállítani, és legfeljebb 3 órán belül átadni a fogyasztónak.

Fontos szabály, hogy amennyiben az ételt a fogyasztó (szülő) viszi haza a konyháról, a fogyasztó által hozott ételhordó dobozba a konyhai személyzet nem porciózhatja ki az ételadagot, tehát a fogyasztók a tálalókonyhára nem adhatják be saját ételhordó edényeiket, sőt azokat kizárólag csak a fogyasztók érinthetik. Ebben az esetben az ételt ki kell adagolni tányérba, és tálcán kiadni – ugyanúgy, mint ha helyben fogyasztásra adnák ki –, majd a fogyasztó a menzán lévő evőeszközökkel szedheti át saját ételhordó dobozába. Az ételek átszedésére külön asztalt kell kijelölni, amelyet minden fogyasztó után le kell fertőtleníteni (erre alkalmas alkoholos felületfertőtlenítő-szerrel vagy 2%-os hipóoldattal). Mind a kiosztó pontos, mind pedig a menzás osztásra érvényes, hogy a sorban állásnál alkalmazni kell a két lépés távolságszabályt.

A Közszöv az ajánlásban kiemeli, hogy a szabályok betartásánál minden esetben figyelembe kell venni az OT legfrissebb döntéseit, valamint a kormányhatározatokat.