Ízes Magyarország: Gyulai Méz- és Mézeskalács-fesztivál

Szerző: | 2019.11.28 | Hírek

Hagyja magát elcsábítani mézes élvezetekkel a dél-alföldi fürdővárosban! A kirakodóvásáron a karácsonyi ajándékokat is megveheti december 6–8. között.

A profi méhészektől az édesszájúakig mindenkinek kínálnak programokat ezen a hétvégén Gyulán. Mindent megtudhat a különböző mézfajtákról és mézeskalácsokról, amelyekből természetesen kóstolni és vásárolni is lehet.

Az első nap szakmai fórumot rendeznek, este fáklyás felvonulást tartanak a belvárostól a gyulai várig a mézlovagrendek és a Mézkirálynő részvételével. Az új mézlovagok avatása után méz-, pálinka- és borkóstolás következik a várban, este mézes szaunavarázs kényeztet a Gyulai Várfürdőben.

Szombaton nyit a méhészeti szakmai nap és vásár a Városi Sportcsarnokban, ahol kihirdetik az „Év Kiváló Magyar Méze 2019” verseny győztesét. Koraeste Szent Ambrus-napi mézszentelő szentmise veszi kezdetét a Józsefvárosi római katolikus templomban. Akinek kedve tartja, csatlakozhat a másnap hajnalig tartó Mézédes vigassághoz (belépős) az Erkel Hotelben. Vasárnap zenés, táncos műsorokkal várják a gyerekes családokat, lesz kézműves foglalkozás, mézeskalács-díszítés, játszósarok és családi totó nyereményekkel. Délben a Mikulás is megérkezik.

Infó: gyulaimezfesztival.hu, visitgyula.com

Akác-, repce-, gesztenye-, édeskömény- vagy selyemfűméz? Gyulán mindegyiket megkóstolhatja!

Élje át!

  • Csobbanjon a Gyulai Várfürdőben! A gyógyvizes medencék mellett fedett családi élményfürdő izgalmas csúszdákkal (AquaPalota), és szaunapark is várja.
  • Nézze meg a gyulavári kastélyt és ne hagyja ki a területén üzemelő látványsörfőzdét sem: nyolcféle csapolt kézműves sört kóstolhat!
  • Szabaduljon ki barátaival az Odalent Kalandpincéből 60 perc alatt! Rejtvények, fejtőrök, lakatok zárják el az utat, de jó csapatmunkával sikerülhet.

3 hely, amit látni kell:

Almásy-kastély Látogatóközpont: Az ország egyik legizgalmasabb, interaktív kiállításán nemcsak beleshet a valaha itt élt grófi család és cselédségük színfalak mögötti mindennapjaiba, hanem virtuálisan találkozhat is velük.

Gyulai vár: Közép-Európa egyetlen épen maradt síkvidéki téglavára. Kiállítótermeiben hét évszázad története elevenedik meg. Falairól egész Gyula belátható.

Százéves Cukrászda: Hazánk második legrégebbi cukrászdájában díszesen festett falak között, eredeti biedermeier bútorokon ülve kóstolhatja végig a különleges süteménykínálatot.

A cikk a Magyar Turisztika Szövetség Alapítvány Ízes Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója:

https://www.szerencsejatek.hu