A halfogyasztást népszerűsítették a Szigeten

Szerző: | 2018.08.15 | Alapanyagok, Hírek

A Sziget Fesztiválon folytatódott a „Kapj rá!” halfogyasztást ösztönző kampány, amelynek a Borfaluban felállított faházánál a látogatók a rendezvény ideje alatt kóstolhattak többek közt füstölt harcsát, ponty-chipset, halfasírtot vagy épp halpástétomot.

A napi 1000 adag kóstolófalat nagy sikert aratott, és a szervezők külön füzeteket is osztogattak halas receptekkel és hasznos információkkal a hazai fajokról.

A „Kapj rá!” kóstoltató roadshow egyik legfontosabb nyári állomása a Sziget Fesztivál – mondta el a MAHOP Irányító hatóság megbízásából a kampány koordinálásával megbízott Agrármarketing Centrum újdonsült ügyvezető igazgatója, Ondré Péter.  „A kampány egyik legfőbb üzenete, hogy a halat nem csak rántva és olajban sütve lehet elkészíteni, hanem számos változatos, egészséges és egyszerű módja létezik a halételek elkészítésének” – tette hozzá.

Magyarország számára a halgazdálkodás fejlesztésére valamivel több, mint 16 milliárd forint áll rendelkezésre, amelynek keretében kiemelt cél a Halászati Operatív Program (HOP 2007-2013) által megteremtett termelői bázisok, a halgazdálkodási kis- és középvállalkozások fejlesztése, a hagyományos tógazdasági haltermelés versenyképességének növelése, valamint a halételek fogyasztásának népszerűsítése. Kis Miklós, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára beszédében kitért arra, hogy a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program keretében 2018 augusztusáig – a standard felhívások esetében – csaknem 1,5 milliárd forint összegben születtek támogatói döntések, amelyhez kapcsolódóan a nyertes pályázók már megkapták a támogatói okiratokat. További jó hír, hogy előreláthatóan nyár végéig további 1,5 milliárd forint sorsáról születhet döntés, ami hozzájárul a fejlesztési elképzelések megvalósításához.

Lévai Ferenc, a MAHAL szóvivője a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a nemzetközi trendek alapján is jól érzékelhető, hogy a halfogyasztás világszerte egyre népszerűbb. A Magyarországon tenyésztett minőségi halakból rendkívül sokféle étel készíthető, a boltokban pedig már számtalan feldolgozott termék is kapható. A hal ráadásul nem csupán egészséges, a fogyasztása is biztonságos, hiszen hazánkban az élelmiszerellenőrzések e téren még az EU átlagnál is szigorúbbak.

A nyár folyamán még számos rendezvényen kereshetik fel a „Kapj rá!” faházát az érdeklődők. Augusztus végéig többek között a Fonyódi Harcsafesztiválon és a Szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztiválon is rákaphatnak a halra.