Hamarosan Bocuse d’Or és Sirha Budapest

Szerző: | 2016.04.24 | Bocuse d'Or, Események, Hírek

A példátlan szakmai összefogásnak köszönhetően készülhet a világ legfontosabb szakácsversenye, a május 10-11-i Bocuse d’Or európai döntőjére Budapest, amely számos újdonságot is tartogat.

A rendezvény mind a budapestiek, mind a város számára hatalmas dolog, nem csak versenyzőket, hanem turistákat is vonz, jelentőségét nem lehet túlhangsúlyozni – szögezte le Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes az április 22-i sajtótájékoztatón. Szerinte a Bocuse d’Or Europe is bizonyíték arra, hogy Budapest képes ilyen jelentőségű rendezvények megtartására, és ez a tapasztalat jól fog jönni a jövő évi vizes-vb, majd az olimpiai kandidáció kapcsán. És bár sokak számára a rendezés hirtelen jött ötletnek tűnhet, ennek hátterében voltaképpen nagyon sok elhivatott, kiváló szakember, a gasztroforradalom elindítóinak éveken át zajló kitartó munkája áll – mutatott rá Szalay-Bobrovniczky Alexandra.

Hamvas Zoltán, a Bocuse d’Or Akadémia elnöke szerint a verseny első hazai mérföldkövét 2012-ben érte el Széll Tamás, amikor magyarként először jutott tovább a világversenyre a brüsszeli selejtezőből. Házigazdának lenni pedig önmagában is siker, bár most leginkább a kemény munkára fókuszálnak, hiszen heti hat napon át gyakorol a csapat.

Az elmúlt évek fejlődése azonban Hamvas Zoltán szerint az alapanyagokon is látszódik: 2007-ben, az Onyx nyitásakor még szinte lehetetlen volt jó minőségű hazai termékeket beszerezni, most pedig, nem csupán az étterem májusi, „Bocuse” menüje épül kizárólag rájuk, hanem a verseny két kötelező alapanyaga is magyar, így Európa-szerte megismerhetik őket a séfek.

Florent Suplisson, a GL Events Exhibitions gasztronómiai események igazgatója szerint a francia konyha nagykövetéről elnevezett, 1987-ben indult verseny igazi emberi kalandot jelent a fiatal séfek számára. Ma már a selejtezők 19 hónapja alatt összesen 62 ország legjobbjai mérik össze tudásukat, a legutóbbi, Szingapúrban rendezett ázsiai viadalon egyébként a japán csapat nyert.

Marie-Odile Fondeur, a GL Events Exhibitions élelmezési szolgáltatási divízióvezetője szerint a SIRHA világszerte a gasztronómiában dolgozók számára hasznos találkozási pontot jelent (a kiállítást egyébként Lyon és Budapest mellett Genfben, Isztambulban, Rio de Janeiróban és Mexikóvárosban rendezik meg). Ám a SIRHA nem csupán szakmai vásár, hanem komoly szellemiség is, hiszen voltaképpen a csodák világát tárja a látogatók elé, ami az új kreatív anyagjaikon is visszaköszön.

Emmanuel Pruvost, a METRO értékesítési igazgatója nagyon örül, hogy 2016 a gasztronómia éve Magyarországon, hiszen az áruházlánc már hosszú évek óta támogatja a hazai vendéglátásban dolgozók munkáját. A cég a hivatalos hús- és halbeszállítóként az európai döntőn versenyző 20 ország csapatához juttatja el a szarvasborjút és a kecsegét, és a versenyzők a helyszínen is a METRO piacteréről válogatják a hozzávalókat. Ez idén újdonság, hiszen az áruházlánc korábban csak a világdöntőn biztosított ilyen látványos, piaci forgatagot, most viszont ezer négyzetméteren kínál nem csupán kiváló alapanyagokat (több mint 170-féle zöldség és gyümölcsöt, a magyar sarkantyúvirágtól a francia Label Rouge minősítésű kifliburgonyáig), hanem komoly szakmai programokat is.

 

Széll Tamás és a „keménymag”

Ez egy nagyon kemény szakma, és teljesen más étteremben dolgozni, mint versenyezni – vallja Széll Tamás, a Bocuse d’Or idei hazai indulója, aki commisjával május 11-én küzd meg a világdöntőre való kijutásért.

A 2012-es brüsszeli kontinensviadal – ahonnan 9. helyen jutott tovább – kiváló tapasztalatszerzés volt, és már magabiztosabban vágott neki a lyoni döntőnek, ahol a 10. helyet szerezte meg. Korábbi élményeiből pedig most is rengeteget profitál.

A májusi viadalra a felkészülést már decemberben, a hazai döntőre készülve kezdte el, mert jól tudta, 1-2 hónap nem lesz elegendő rá. Most már hetente hatszor gyakorol, ebből háromszor éles versenykörülmények között, az időzítésre is odafigyelve.

Az esélyeiről szólva úgy véli, a Brüsszelben elért 9. hely a mérce, de akkor lenne boldog, ha ennél jobb helyezést érhetne el. Ám igazán boldoggá az tenné, ha sikerülne a skandináv „keménymag” közé kerülnie.

 

Csúcsot dönt a SIRHA Budapest

Az idei évben a legnagyobb SIRHA kiállítást Budapest szervezi: most 19 ország 350 kiállítója jelenik meg, ami 25 százalékos növekedést jelent a két évvel ezelőtti, első kiadáshoz képest – mondta Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója.

A kiállítók között található például a Magyar Turizmus Zrt. is, akinek 850 négyzetméteres standján 70 társkiállítóval együtt várja az érdeklődőket. A 20 ezer négyzetméteres vásárterületre a szervezők nagyjából 20 ezer látogatót várnak.

A Bocuse d’Or döntője pedig külön helyszínt, a G pavilont kapott, így ide várják a több ezer szurkolót, csapatokat és kísérőket.

A Sirha Budapest programjainak sorában természetesen a Bocuse d’Or európai döntője kapja a legnagyobb figyelmet. A kiállítás három napja alatt azonban megrendezésre kerül továbbá a Desszert verseny, a Magyar Barista Bajnokság, a World Cuisine Summit konferencia, a Kreatív Pékfórum, a European Enterprise Network B2B üzletember találkozója és számos további konferencia.

 

Alternatív fesztivál

omnivoreA GL Events gasztronómiai portfóliójába nem csupán a Sirha, hanem az Omnivore Festival is beletartozik, amely párizsi fő eseménye után minden évben világ körüli turnéra is indul.

– Ez a rendezvény az úgymond független, nem feltétlenül a trendeket követő és Michelin-csillagokra hajtó, fiatal séfeknek szól, lehetőséget adva számukra saját komyhai felfogásuk bemutatására – magyarázza Florent Suplisson, a GL Events Exhibitions gasztronómiai események igazgatója. A Párizsból indult esemény ma már Moszkva, New York, Isztambul, Montreál és London közönségét is megmozgatja, és nem csupán kapcsolatépítési lehetőséget, hanem számos mesterkurzust és esti partikat is kínál.

Lát lehetőséget arra, hogy ez a rendezvény akár Budapesten is megvesse lábát?

Bár nem én vagyok a főszervező, hanem Luc Dubanchet kollegám, de az én személyes véleményem szerint Budapest megérett egy ilyen jellegű rendezvényre, ugyanis nagyon gyorsa fejlődik az itteni gasztronómiai élet. Én magam már legalább tízszer jártam itt, hiszen a Sirha Budapest kapcsán kéthavonta egyeztetünk a Hungexpós kollegákkal. Számos éttermet kipróbáltam és megismerkedtem az itteni séfekkel, és be kell vallanom, le vagyok nyűgözve. És úgy vélem, a Bocuse d’Or kiváló lehetőség az eddig „rejtett” gasztronómiák megismerésére és felfedezésére, ebből Budapest és Magyarország is sokat profitálhat.

Emlékezzünk csak vissza, nem is olyan régen a norvég gasztronómiát még csak az ott lakók ismerték, azonban szép lassan ők is kiépítették a termékeket, a  terroirt, és az ezekre büszke séfeket, akik ma már kiváló eredményeket érnek el a Bocuse d’Oron is. A pozitív hírverés persze nem csak a verseny érdeme, de tény, hogy sokat segített a nemzetközi porondra kerülésben, és szerintem Magyarország is hasonló úton jár.

A versenyen most két magyar alapanyag, a szarvas és a kecsege áll a középpontban – ezt hogy fogadták a francia szervezők?

Nagyon örültünk neki, hiszen vadhús korábban nem szerepelt kötelező alapanyagként. A kecsege pedig egy olyan hal, ami még a profiknak is komoly kihívást jelent – és épp ez a jó benne, hiszen nagyfokú kreativitásra ösztönzik a versenyzőket, ami épp a Bocuse d’Or lényege!