Három Michelin-csillaggal egyből a csúcsra tört a tavaly megnyílt étterem

Szerző: | 2023.04.12 | Hírek

Április 4-én jelent meg a Michelin Guide 2023-as németországi kiadása. A kalauz legnagyobb meglepetése, hogy Jan Hartwig tavaly nyílt müncheni éttermét egyből három csillaggal jutalmazták.

A Michelin Guide Magazine beszámolója szerint az idei válogatásban rekordszámú, összesen 334 csillagos étterem kapott helyet, az újoncok listáján egy háromcsillagos, nyolc kétcsillagos és 34 egycsillagos hely szerepel.

Jan Hartwig

A jelenlegi gazdasági helyzet számos kihívása ellenére a Guide Michelin Deutschland 2023-as válogatása továbbra is a német gasztronómia egyenletes minőségét mutatja – mondta a csillagok bemutatásával egybekötött ünnepi eseményen Gwendal Poullennec, a Michelin Guide nemzetközi igazgatója. Kiemelte, hogy tapasztalataik szerint a vendéglősök közül egyre többen elkötelezettek a fenntarthatóság mellett, és konyhájukban a regionalitásra és a szezonalitásra törekszenek.

Jan Hartwig szenzációs szereplése nem előzmény nélkül való: 2021 nyaráig ő állt a müncheni Hotel Bayerischer Hof fine dining étterme, az Atelier konyhájának élén; munkájukat 2017-ben három Michelin-csillaggal jutalmazták. A negyvenéves Hartwig régi álma valósult meg tavaly, amikor megnyitotta saját éttermét München múzeumi negyedében. A Restaurant JAN az első értékelések alapján a 2023-as Michelin-kalauzban rögtön három csillagot kapott, s ezzel rekordidő alatt bekerült a legjobb éttermek elitjébe.

Az efféle „ugrás” a Michelin világában is különlegesnek számít. Amikor ilyen horderejű döntésről van szó, különösen tapasztalt inspektorokat hívnak segítségül. Ők azok, akik rendszeresen látogatják a világ két- és háromcsillagos éttermeit, hogy naprakészen összevethessék őket egymással és az új csillagok várományosaival. A Michelin Guide Magazin összesítése szerint a megnyitása óta eltelt időben hét jelentés készült a JAN-ról, mindegyik aprólékosan megírt beszámoló német és külföldi Michelin-ellenőrök, valamint a német Michelin Guide igazgatójának ott szerzett tapasztalatairól.

Jan Hartwig új kitüntetésével tízre emelkedett a németországi háromcsillagos éttermek száma. A Guide Michelin Deutschland idei kiadásában minden eddiginél több, összesen nyolc új étterem kapott két Michelin-csillagot, s ezzel ötvenre emelkedett a kétcsillagos helyek száma. A kalauz előző kiadásához képest az egycsillagos éttermek száma 34 új taggal, összesen 274-re bővült.
___________________________________________
Forrás: Turizmus.com
Szerző: Szerdahelyi Krisztina
Fotó: Restaurant JAN/Facebook