Háromhetes borfesztivál Balatonfüreden

Szerző: | 2017.08.15 | Események, Hírek

A Balatonfüred-Csopaki borvidék harminc fajtájából készülő, csaknem háromszázféle borból válogathatnak az augusztus 13-szeptember 3. közötti Balatonfüredi Borhetek látogatói.

A három héten át tartó rendezvénysorozat esténként koncertekkel és látványos színpadi programokkal várja az érdeklődőket.

Az idei fesztivál a szokásosnál egy héttel később kezdődik, hiszen a borászok csak az úszó világbajnokság berendezéseinek elszállítását követően tudják felállítani házaikat a Tagore sétányon. Középpontjába a régi magyar szőlőfajtákból származó borokat helyezik, a szervezők ugyanis azt szeretnék elérni, hogy reneszánszát élje a furmint, a hárslevelű és a juhfark, megjelennek ugyanakkor az új nemesítésű magyar fajták is, például a zenit és a cserszegi fűszeres.

A rendezvényen kizárólag a Balatonfüred-csopaki borvidék borászai vehetnek részt, közülük is csak azok, akik megfelelő pontszámot értek el a városi borversenyen. A Tagore sétányra idén 25 borászat települ ki, a bortermelők mellett néhány pálinkaház, cukrászda, kávézó és pecsenyesütő is várja a látogatókat. A balatoni ételek mellett új köntösbe bújtatott hagyományos ínyencségeket és a modern gasztronómia kínálatát is meg lehet majd kóstolni.

A 2015-ben alakult, 22 tagot számláló Rizling Generáció képviselői is jelen lesznek a fesztiválon. A Rizling Generáció tagjai olyan fiatal borászok, akik a balatonfüredi borokat népszerűsítik országszerte.

A szeptember 3-áig tartó programsorozat keretében a Kisfaludy Színpadon minden este lesznek koncertek, a Gyógy téren pedig a rendezvény ideje alatt fellép Zorán és lesz Zoób Katti-divatbemutató is. Az előző évek tapasztalatai alapján a szervezők mintegy 150 ezer látogatóra számítanak a borheteken.

Mivel a kitelepülő pavilonok elfoglalják a Tagore sétány jelentős részét, illetve a kerékpárutat, a konfliktusok elkerülése érdekében az önkormányzat a borhetek idejére felfüggeszti a móló és az Esterházy strand közötti kerékpárút használatát.