Hatodik lett a magyar csapat a Bocuse d’Or európai döntőjén

Szerző: | 2024.03.20 | Hírek

A Bocuse d’Or európai válogatóját március 19–20-án rendezték meg a norvégiai Trondheimben. A szerda esti díjkiosztón a magyar csapat is ünnepelhetett: megkapta a legjobb tálért járó különdíjat és összesítésben a 6. helyet szerezte meg.

A Bocuse d’Or európai döntőjén ismét taroltak a skandináv országok. Az európai válogatót a dán csapat nyerte meg, őket a svédek és a norvégok követték a dobogón. A magyar csapat a 6. helyen végzett az Egyesült Királyság és Franciaország után. Ezzel a 2025-ös lyoni világdöntőben is lehetőséget kap Magyarország a szereplésre.

A magyar csapat élén Kelemen Roland, a Hunguest Sóstó séfhelyettese szerepelt. Commis-ja a siófoki Fodor Noel volt, aki családi éttermükből érkezett a csapatba. A coach pozícióját a Hungastnál dolgozó Szabó László töltötte be, a csapatelnök (és kóstoló zsűri egyben) pedig a két Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje, Dalnoki Bence volt, aki az előző versenyszezonban csapatával a bronz szobrot hozhatta haza Lyonból.

A mostani csapat szereplése azért is figyelemre méltó, mert a tagjai nem budapesti top helyekről kerültek ki, így csúcséttermi tapasztalat nélkül álltak helyt Európa élvonalában, és az egyik különdíjat is megnyerték. Ehhez természetesen kellett a Magyar Bocuse d’Or Akadémia tréningezése is, valamint az előző, sikeresen szereplő Bocuse csapatok kiváló szakemberei, többek között Széll Tamás és Vomberg Frigyes is, akik a háttérből vettek részt a csapat felkészítésében. Ugyancsak a csapat segítségére volt a norvég Christian André Pettersen, aki Dalnoki Bencéhez hasonlóan már szintén állhatott a dobogó harmadik fokán Lyonban.

A magyar csapat magabiztosan versenyzett, példa értékűen vette azokat az akadályokat, amelyekkel a Bocuse d’Or versenyzés jár. A folyamatosan változó versenyszabályzat, a szigorú megkötések, a számunkra szinte teljesen ismeretlen alapanyagok mind kihívást jelentettek, akárcsak a konyhai munkát felügyelő zsűri, amely most sem bánt kesztyűs kézzel a csapatokkal. De a Bocuse d’Or részben erről is szól.

 

Skrei és fésűkagyló a tálon

A tálat két fő összetevőből, a lofoteni skreiből, azaz egy Norvégiában honos tőkehalból, valamint a frøyai fésűkagylóból kellett megalkotni. Ehhez két zöldségköretet kellett készíteni, valamint egy harmadikat, amelyben a tőkehalnak is szerepelnie kellett. A tányértémában, amit a brit csapat nyert meg, két alapanyagot tettek kötelezővé: egyik a rénszarvas, másik az aquavit (akvavit) égetett szesz volt.

__________________________________________________________________
Forrás: turizmus.com