Hazai alapanyagok és egyedi kreációk a Stradivariban

Szerző: | 2015.12.01 | Hírek

„Farm-to-table” koncepciójával és egyedi megoldásaival irányt kíván mutatni a hazai vendéglátásban a Stradivari Étterem, ahol a legkülönlegesebb fogásokat is javarészt hazai termelőktől származó alapanyagokból készítik.

Váradi-Szabó Balázs gasztronómiai szakember és Ferencz Gábor séf nem titkolt célja, hogy a Hercegprímás utca 5. a fővárosiaknak, és az étteremnek otthont adó, Aria Hotel Budapest külföldi vendégkörének közös találkozóhelyévé váljon.

stradi2Különös figyelemmel válogatott, minőségi alapanyagok, magyaros ételek modern megközelítésben, természetesség, egyedi, különleges ízek – ezeket tűzte zászlajára a Stradivari Étterem, ahol többek között saját kávékeverékkel, borokkal, saját főzésű lekvárral, és magyar termelők alapanyagaiból készült ételkülönlegességekkel várják a vendégeket. „A minőségi alapanyagokra az ételek és italok terén is kiemelt figyelmet fordítunk. Miután a konyhában a magyaros ízeket helyeztük előtérbe, így fontosnak tartottuk, hogy a lehető legnagyobb mértékben hazai alapanyagokat használjunk, hozzájárulva a magyar kistermelők megrendeléseihez. Gyorsfagyasztott késztermékek helyett az egészséges, friss hozzávalókat helyezzük előtérbe, és kerüljük az adalékanyagok, ízfokozók, tartósítószerek használatát – mondja Váradi-Szabó Balázs a Stradivari Étterem gasztronómiai szakértője.

Valódi reformkonyhát hoztak létre, a hazai ízekhez kreatívan nyúlnak, a magyaros ételek egészen újszerű, modern formában jelennek meg az étlapon. Az étterem különleges kreációi közé tartozik többek között a marhapörkölt burger, a hortobágyi éclair, vagy Szabó Zsuzsa cukrász „laboratóriumi” módszerekkel készített lúdláb tortája. „A cél a magyar konyha megújítása volt, természetesen az alapvető ízeket megőrizve – hiszen egy paprikás csirkének paprikás csirke íze kell, hogy legyen. A tálalás és a koncepció viszont ennek megfelelően kicsit sématörő, ezen a téren tartogatunk meglepetéseket” – mondja Ferencz Gábor séf, aki szerint ez a játékos, modern megközelítés a külföldi és a magyar közönség számára is izgalmas lehet.

 

Ritka italok

A különleges, karakteres ízvilág és az egyediség nem csak az ételekre jellemző. Az étterem kávéja is speciális keverékből készül, amit egy toszkán kávépörkölő üzemben állítanak elő, a kávémester pedig közvetlenül afrikai és dél-amerikai ültetvényekről szerzi be a kávét.

Az italválaszték terén szintén koncepció volt, hogy a kevésbé ismert borászatoknak, valamint a kisebb lepárlóknak is teret biztosítsanak. A borlapon fellelhetőek a természetes és spontán erjedésű bioorganikus borok, és a magyar borvidékek jellegzetességei. Ugyanakkor a szeszesitalok kínálatában széles választékban megjelennek a külföldi régiók különlegességei is. Arra azonban törekedtek, hogy a nagy nemzetközi márkák helyett ezeket is inkább kisebb lepárlókból közvetlenül szerezzék be.

A koktélok terén pedig az Aria Hotel Budapest dizájnjának zenei tematikája is visszaköszön: a Signature koktélok a házban megjelenő zenei stílusokhoz kapcsolódó ízvilágot idézik meg.