Hazai és külföldi kedvencek a 25. Szigeten

Szerző: | 2017.05.12 | Események, Hírek

Az 1993-ban Diáksziget néven indult rendezvény az elmúlt években Európa legjobb nagyfesztiválja és az ország legfontosabb turisztikai attrakciója lett, és folyamatosan fejlődik, minden téren. Idén augusztus 9-16. között világsztárokkal és egyedi látványvilággal várja az érdeklődőket a világ minden részéről.

Az induló, heti 43 ezres látogatószám tavalyra már megközelítette a félmilliót, miközben a szervezők statisztikái szerint 80-85 ezer külföldi érkezik ide, összességében 100 országból. Több tucatnyi helyszín, több száz program és számos élmény várja őket, környezetbarát, fenntartható helyszínen. Ennek egyik hatalmas és környezetvédelmi szempontból rendkívül jelentős lépése lesz, amennyiben az engedélyeket is megkapják rá, az ivóvíz pazarló használatának radikális visszaszorítása, mégpedig a Duna vizének felhasználásával. A terv szerint a pormentesítésre szánt több ezer köbméter vizet nem ivóvízből, hanem a Duna vizéből fedeznék. A tavaly megújított környezetvédelmi programnak köszönhetően naponta a fesztivál ideje alatt 140-150 m3 szelektív hulladékot gyűjtöttek be, és az összesen begyűjtött hulladék 35%-a került újrahasznosításra. Mintegy 2000 sátrat és kempingcikket (matracok, takarók) jótékony célokra ajánlottak fel, és összesen nagyjából 1200 köbméter hulladékot adtak át feldolgozásra.

Az idei évben immáron 5 Recycling Centerben lehet hulladékokat ajándékokra cserélni, és 150 ponton lesz majd lehetőség a szelektív gyűjtésre. Ettől az évtől kezdve megtiltják az összes vendéglátóhelynek az eldobható műanyag evőeszközök és tányérok használatát, helyettük fából és lebomló anyagból készült termékeket kell adniuk a vendégeknek. Mostantól a kereskedőknél sem lehet majd műanyag zacskókban vásárolni, hanem papír vagy más lebomló anyagokból készültet kell használniuk.

 

Hungarikumok és világsztárok

A Hungarikum falu idén újra a Szigetre varázsolja a magyar vidéket, hogy a fesztiválra érkező külföldieknek ízelítőt adjon magyar hagyományból, virtusból, ételből-italból, idén a születésnap témakörében. Az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan idén is kiemelt szerepet kapnak a programban a hagyományőrző együttesek, de a Hungarikum Falu nem is lenne az igazi, ha nem biztosítana idén is kóstolási és vásárlási lehetőséget hazánk legfinomabb termékeiből – a különböző tájegységek legízletesebb kolbászaiból, a legjobb borokból, sonkákból és sajtokból, valamint a méltán híres karcagi birkapörköltből.

Akit pedig az esti programok érdekelnek, idén is igazi fellépő-dömpingből választhat. A Nagyszínpad esti sávját a -1. napon P!NK nyitja,  és az utolsó napon Dimitri Vegas & Like Mike (B) zárja, közben fellép itt Wiz Khalifa, a Kasabian, Macklemore & Ryan Lewis, The Chainsmokers, Major Lazer, Billy Talent, Biffy Clyro, PJ Harvey, Rita Ora, az Alt-J, a Dubioza Kolektiv, Tom Odell, Birdy, Jamie Cullum  és George Ezra is. Az A38 hatalmas sátrában a The Vaccines-től a Breaking Benjaminen és Fritzs Kalkbrenneren át az Interpolig terjed a kínálat,

A Világzenei Színpad 0. napi magyar hullámmal, majd a világzene legnagyobbjaival, igazi „best of…” programmal várja a közönséget. Fellép itt többek közt Goran Bregović és a Wedding and Funeral Band, a legendás Klezmatics, a Leningrad, a marokkói Orchestre National de Barbés vagy Roy Paci & Aretuska. A Telekom Aréna ismét a partiéletre fókuszál, a Colosseum pedig a raklapok között várja a hajnalig táncolókat.

Az Európa Színpad olyan feltörekvő, de hazájukban már nagyobb népszerűségnek örvendő zenekarokat is meghív, akik a saját országukon kívül még kevésbé ismertek. A hazai zenei élet sztárja pedig szokás szerint a Petőfi Rádió – Telekom VOLT Fesztivál Színpadon váltják egymást.