Hedonizmus stílusosan: gasztronómia és kultúra találkozása Paloznakon

Szerző: | 2023.06.30 | Hírek

Akinek Paloznak eddig csak a Jazzpikniket jelentette, az mostantól újabb eseményeket írhat fel a naptárába. 2023 nyarától ugyanis a Homola Pincészet új gasztrokulturális programsorozattal szeretné megismertetni a „paloznaki életérzést” az ide látogatókkal.

A szőlők között, a Homola Borteraszon felszolgált reggelivel kezdődött az a program, amelyen a tulajdonos, Homola Szabolcs kalauzolásával kóstoltunk bele a pincészet idén nyárra tervezett gasztronómiai és kulturális-művészeti kínálatába.

Kiderült, hogy a most debütáló programsorozat egy nagyobb léptékű vízió része: a közeljövőben a Homola Pincészet egy többfunkciós rendezvénytérrel és rendszeres programokkal bővíti a Balaton északi partjának kulturális kínálatát. A korábbi pincészet helyszínétől néhány száz méterre egy új, a környék eddigi legmodernebb technológiájával felszerelt borfeldolgozót és érlelőpincét építettek. A komplexum három, föld alá süllyesztett szintje fölött alakítják ki azt az élményközpontot, ahol négy évszakon át kínálnak majd magas színvonalú kulturális és gasztronómiai programokat. A környezetbe illeszkedő épület köré izgalmas tájparkot terveznek szobrokkal és egyéb élményelemekkel, ennek megtervezésére most írtak ki nemzetközi kertépítészeti pályázatot. A cél egy olyan park kialakítása, amely lépést tart a balatoni éghajlat változásával, de magában hordozza az elmúlt évszázadok kertépítési és tájépítészeti hagyományait is.

Homola Szabolcs tulajdonos | Fotó: Homola Pincészet / Heim Alexandra

Új kulturális brand születik

Az új rendezvénytér 2025-re tervezett átadásáig a Borteraszon tartják azokat a programokat, amelyek a helyi értékekkel és a paloznaki életérzéssel szeretnék megismertetni a látogatókat.

Homola Szabolcs elmondta: meggyőződése szerint a Balaton csak akkor lesz valódi négy évszakos desztináció, ha gasztronómiai és kulturális értelemben is élő borvidékké válik. Homoláék 15 éve, a pincészet 2009-es megalapítása óta ezen dolgoznak. Azóta több épületet is megvásároltak a falu központjában, az egykori kocsmából kialakították a Sáfránkert vendéglőt, a Coopból Paloznaki Kisbolt lett, és a terveik között egy panzió megnyitása is szerepel. Ehhez jöttek a programok: a jazzkoncertek, majd a Paloznaki Jazzpiknik, amely az évek során országos fesztivállá nőtte ki magát, és a fiatalokat megszólító DJ a szőlőben sorozatuk. Homola Szabolcs szerint az összes elemet egy dolog köti össze: legyen ez egy olyan hely, ahol jól érezzük magunkat.

Két éve született meg a döntés, hogy a különböző egységeket egy közös lifestyle brand alá szervezik. Az idei év a bemelegítésről szól: a nyári programokat követően ősztől fokozatosan bevezetik a brandet az egységek átnevezésével.

Az új rendezvénytér 2025-re tervezett átadásáig a Borteraszon tartják a programokat | Fotó: Homola Pincészet / Heim Alexandra

Gasztronómia, kultúra és művészet a Paloznaki Fűszerkertben

Júliusban debütál a Homola Pincészet és a Képező Galéria közös művészeti projektje, a „Paloznaki Fűszerkert” sorozat, amelynek epizódjaiban a képzőművészet, a gasztronómia és a Balaton találkoznak. A július 1-jei nyitóesemény fókuszában a Balaton festője, Egry József élete és munkássága állt. A Képező Galéria és Közösségi Tér alapítóinak – Bada Éva, Csiszár Beatrix és Pénzes Boróka – célja az, hogy kiállításokkal, gyerekeknek és felnőtteknek szóló programokkal közelebb hozzák az emberekhez a képzőművészetet. A budapesti közösségi térben már két éve szerveznek művészettörténeti előadásokat Művészetről könnyedén címmel, a Paloznaki Fűszerkert a sorozat nyári kiadása. A programsorozat nyitóeseményén Egry József életét és művészetét ismerhette meg a közönség, július 13-án Szinyei Merse Pálról lesz szó, annak kapcsán, hogy a festő két nyarat töltött Fonyódon, a július 27-ei esemény témája a fürdőzők, augusztus 18-án pedig a Bor, mámor, szerelem. Festők és múzsáik című programmal zárul a sorozat.

Az előadásokat két helyszínen, a Homola Borteraszon és a Paloznaki Szent József Ház kertjében tartják.

Meg kell szólítani a fiatalokat

Homola Szabolcs felhívta a figyelmünket arra, hogy a világ borfogyasztása stagnál, a fiataloké pedig csökken, a borfogyasztók egyre idősebbek. Ezért olyan újításokra van szükség, amelyekkel a fiatalokat is el lehet érni, ilyenek lehetnek a könnyű, hűvös vörösborok vagy akár a borkoktélok. Emellett nagy hangsúlyt fektetnek az edukációs jellegre, a kulturált borfogyasztás hagyományainak felélesztésére.

2023-tól elindult az organikus átállás a Homola Pincészet által művelt teljes, 15 hektáros területen. A fő fajták: az olaszrizling, a rajnai rizling, a sauvignon blanc, a kékfrankos és a syrah. A borászatnak évek óta fontos, hogy természetközpontú és fenntartható szőlészeti és borászati eljárásokat használjanak, így a lehető legtisztábban tükrözzék a termőtájat. Homonna Attila főborász irányításával a borok többnyire minimális beavatkozással készülnek, spontán – hozzáadott élesztő nélkül – erjednek, hosszan érlelődnek, a legtöbb tétel derítetlen és szűretlen. Az organikus művelésre való átállás részeként a Homola borok szűkebb, magas minőségű portfólióval lesznek jelen a piacon. A borászati üzem fejlesztésének részeként épül a Homola Pezsgőpincészet, így a következő években egyre nagyobb tételben készülhetnek itt helyben hagyományos (méthode traditionnelle) pezsgők.

A sharing concept jegyében a köretek közös tálakon érkeznek | Fotó: Turizmus.com / Szerdahelyi Krisztina

Új gasztronómiai vezető a Sáfránkertben

A program zárásaként a Homola Pincészethez tartozó Sáfránkert megújult gasztronómiai kínálatába is belekóstoltunk. A falu központjában lévő vendéglő és a Homola portfólió új gasztronómiai vezetője Lovász József „Domi”, aki az új kreatív séffel, Juhász Józseffel közösen dolgozik. Az új koncepció szerint a Sáfránkertben egyszerű, hagyományos ételek szerepelnek az étlapon, lehetőleg környékbeli alapanyagokból, a legjobb minőségben elkészítve, amivel a családi étkezések hangulatát, a balatoni hétvégéket és a „slow food” ételkultúrát szeretnék megidézni. A sharing concept jegyében a köretek közös tálakon érkeznek, ami szintén az otthonosság érzését, a közösségteremtést közvetíti.

A Borterasz gasztrokínálata ugyancsak megújult, a „balatoni hedonizmus” jegyében helyi kistermelők élelmiszereiből összeállított kosarakkal, „magyar tapas” stílusú kínálattal, grillételekkel, Homola borokkal és balatoni panorámával várják a piknikre érkező vendégeket.
______________________________________________
Forrás: turizmus.com
Szerző: Szerdahelyi Krisztina
Nyitókép: Homola Pincészet / Heim Alexandra