Helyi alapanyagokkal ünnepelnek világszerte

Szerző: | 2015.12.04 | Események, Hírek

Több mint száz országban, több száz esemény keretében ünneplik a helyi alapanyagokat a Terra Madre Napon, december 10-én. Itthon termelői piacon zajló főzés, filmvetítés és fenntartható alapanyagokból készített borvacsora is része lesz a programsorozatnak.

A nemzetközi Slow Food-mozgalom, amelynek célja a jóízű, fenntartható és méltányos alapokon nyugvó gasztronómia ismertté tétele, 2009-ben rendezte meg első alkalommal a Terra Madre, azaz Földanya napját. December 10-én, illetve annak környékén idén is több száz eseményre kerül majd sor szerte a világon, amelyek célja, hogy közös étkezés, filmvetítés vagy oktatóprogram keretében hívják fel a figyelmet a helyi alapanyagok sokszínűségére és fontosságára.

Tavaly 130 országban szerveztek 846 programot, amelyeken összesen több mint 160 ezer ember vett részt. Carlo Petrini, a Slow Food alapítója szerint „az eseménysorozat célja, hogy felhívjuk a figyelmet a kistermelőkre, a felelősségteljesen gondolkodó séfekre, a tudatos fogyasztói magatartásra úgy, hogy a világ számtalan pontján a helyi alapanyagok sokszínűségére és a gasztronómiai tradíciókra koncentrálunk. Egyértelművé kell tennünk, hogy ahhoz, hogy globálisan mindannyian jobb táplálékhoz jussunk, és boldogabban élhessünk, a fenntartható, helyi gazdaságok nélkülözhetetlenek. A Terra Madre Napon pedig azért ünnepelünk, mert a Slow Foodnál abban hiszünk, ha meg akarjuk változtatni a világot, akkor azt nem szomorúan, hanem örömtelien tudjuk elérni.”

Az itthon zajló programok sora december 6-án, vasárnap a budapesti bulinegyed közepén, egy termelői piacon indul. A Szimpla Kert vasárnap délelőttönként nyitva tartó piacán a Slow Food Central Budapest egy filozófiájában hasonlóan gondolkodó szervezettel, a Slow Budapest csapatával főz együtt. A következő eseményre december 9-én Sárospatakon kerül sor, ahol a moziban Balla Enikő sajtkészítő előadását követően filmvetítést tartanak. Végül december 10-én a budapesti KiSSBende Bisztróban a Mitiszol? tart vacsorát organikus alapanyagból készített borokkal.

További információk az eseményekről: http://www.slowfood.com/  http://www.slowfood.hu/