Hobbiból országos ismertség: nyersvegán sikersztori

Szerző: | 2020.12.02 | Bennfentes

Megesik, hogy a legváratlanabb pillanatban, a legmeghökkentőbb helyen futunk bele a legcsodásabb dolgokba. Így történt, hogy a Facebookon megakadt a szemem a MesiCake nyers vegán tortáin.

Évek óta készítek nyers vegán édességeket, pontosan tudom, hogy nem kispályás feladat egy minden részletében tökéletesen kinéző desszert, aminek minden alapanyaga nyers, növényi, nincs benne adalékanyag, és nincs sütve. Úgy tűnik, hogy ezzel a véleményemmel nem vagyok egyedül: a #vegyélhazait csoport tagjai röpke két nap alatt 13 ezer lájkkal díjazták a tortakölteményeket. Kíváncsi lettem, ki áll a MesiCake mögött, és arra is, hogyan lesznek a nyers vegán alapanyagokból szemet gyönyörködtető csodák.

A legváratlanabb pillanatokat és legmeghökkentőbb helyeket lehet még tetézni Ludvig-Vajda Emese esetében. Hamar kiderült ugyanis, hogy Emese tulajdonképpen építőmérnök, aki a szakmájában dolgozik, és csupán két éve kezdett nyers vegán desszerteket készíteni, a szabadidejéből szakít pillanatokat a desszertek alapanyagainak beszerzésére, a sütemények, torták receptjének kitalálására, és végül a megalkotásra.

Egy profi autodidakta

„Soha életemben nem gondoltam rá, hogy belőlem egyszer cukrász lesz, egészen 39 éves koromig meg sem fordult a fejemben ilyesmi. Szóval nagyon hirtelen jött az életembe, de úgy elsodort, mint egy lavina” ­­– meséli Emese, aki két és fél éve tért át a vegán étkezésre és életmódra, ekkor kezdett el a tortákkal kísérletezgetni, és azóta megszerezte a hivatalos cukrász végzettséget egy képzésen.

„Ahhoz, hogy megalapítsam a vállalkozásom és létrehozhassam a saját műhelyem, szükségem volt a végzettségre, de leginkább azért tanultam, mert szerettem volna tisztában lenni a cukrászismereti alapokkal. Ha nem is készítek hagyományos tortákat, de mindenképpen hasznosnak bizonyult ez a képzés, hiszen a hagyományos alapok ismerete gyakran segítség abban, hogy aztán az ember a saját elképzelése szerint tudja átformálni a dolgokat.”

Emese eleinte recepteket gyűjtött az internetről, de csakhamar rá kellett jönnie, hogy ha azokat a hozzávalókat teszi bele, amit a recept ír, és úgy készíti, ahogyan a recept írja, akkor a végeredmény a legtöbb esetben bizony köszönőviszonyban sem lesz azzal, ami a képen látható.

Ez tényleg szerelem

„2018 februárjában készítettem életem első nyers vegán tortáját. Onnantól kezdve viszont egyre intenzívebben gyakoroltam, egészen addig, amíg a mostani szintre eljutottam; most már magabiztosan pakolgatom bele az alapanyagokat, tudom, hogy nem fog szétfolyni, biztosan meg fog állni a krém. A családom, két gyermekem és a barátaim elismerő visszajelzéseiből tudtam meg, hogy esetleg ez egy jó irány. Az ő visszajelzéseik miatt lassan én is elhittem, lehet, hogy ezen a vonalon kellene egy kicsit továbbmennem. Azelőtt is készítettem klasszikus süteményeket, de az életem során soha nem éreztem azt, amit a nyers vegán torták készítésekor, hogy ezt én mennyire szeretem csinálni, és ezzel másoknak örömet szerezni.”

Egy nyers vegán desszert elkészítésének technikája sok szempontból eltér a sütött, állati eredetű összetevőket is tartalmazó társaitól. Bizonyos szintig azt mondanám, hogy egyszerűbb, gyorsabb, de ha olyan produktumokat szeretnék az ünnepi asztalra tenni, amilyenek Emese tortái, az bizony sok tudást és gyakorlatot igényel. A nyers vegán torták alapja általában valamilyen apróra őrölt mag vagy magkeverék, például mandula, dió, napraforgómag, kesudió aszalt gyümölccsel – datolyával, fügével – összedolgozva. Egy-két MesiCake-desszert alapjába zabpehely is kerül. A krém jórészt krémesített kesudióból áll. Megfelelő géppel minden olajos magból lehet vajat készíteni.

A teljes cikk a Vendéglátás Magazin decemberi lapszámában olvasható.