Hogyan hat az éttermek jövőjére a social distancing?

Szerző: | 2020.04.14 | Hírek

Távolságtartás a jövő éttermeiben, avagy hogyan változtatja meg az éttermi szokásokat a korona vírus?

A koronavírus nagy valószínűséggel olyan változásokat is hozhat majd az éttermek életébe, amelyek egy része visszafordíthatatlan, vagy legalábbis nagyon hosszú távú lesz. A Business Insider trendkutatók segítségével vizsgálta a kérdést.

Valószínűleg az tény, hogy most mindnyájan arról álmodozunk, hogy az éttermek és bárok újra kinyithatnak, azt azonban már senki sem várja, hogy minden ugyanúgy lesz majd, mint a járvány előtt. A trendkutatók szerint hosszútávú változások jönnek létre ebben az iparágban. Ahogyan a szeptember 11-i terrortámadás megváltoztatta a légi közlekedést, hasonlóan fogja megváltoztatni a koronavírus a vendéglátást, mondják a szakértők. A vendégek jóval óvatosabbak lesznek, és ezek olyan óvintézkedéseket követelnek majd, amelyekhez az éttermeknek alkalmazkodniuk kell. Már az sem kizárt, hogy a vendégeknek lázat mérnek majd az éttermek bejáratánál, de az biztos, hogy a szellősebben elhelyezett asztalok és a férőhelyek korlátozása szinte alap lesz, a zsúfolt bárok pedig egy időre elbúcsúznak.

Roger Lipton, vendéglátóipai analitikus, befektető és tanácsadó szerint a COVID-19 mindörökre megváltoztatja az életünket. „Korábban az emberek csak úgy le- és felszálltak repülőkre, ma azonban teljesen elfogadott, hogy ez nem így van, az emberek hozzászoktak. Nem látom magam előtt, hogy a vendégek a jövőben gyorséttermekben tolonganának, vagy összeérne a könyökük egy kuckós kis olasz étteremben az egymásra pakolt asztalok miatt – mondja Lipton. – Új normák születnek majd, más lesz az elfogadott, mint eddig. Ha az eddigi szokásaink vissza is térnek valamikor, az csak évek múlva lesz.”

A becslések szerint az Egyesült Államokban hozzávetőleg 200.000 étterem nem létezik többé. Dennis Geiger, az UBS analitikusa szerint világszerte várható arány, hogy az éttermek 20 százaléka egyáltalán nem fog tudni újra kinyitni. A független éttermek és bizonyos franchise-ok, különösképpen azok a helyek, amelyeket a vendégek különleges alkalmakkor látogattak, kimondottan veszélyes helyzetben vannak.

Az olyan óriás láncokban, mint például a McDonald’s vagy a Burger King, Lipton szerint nem kizárt, hogy hőmérést is bevezethetnek, és az is várható, hogy az ilyen típusú gyorséttermekben több lesz a szeparált tér, ahol le lehet ülni. A „social distancing” valószínűéeg nem múlik el nyomtalanul, az éttermekben kevesebb asztal lesz, a zsúfolt vendégterek pedig elköszönnek jó hosszú időre. John Gordon, a Pacific Management Consulting Group alapítója szerint a távolságtartás folytatódni fog, és az éttermek vezetői kevesebb vendéget fognak egyszerre beengedni az éttermeikbe. „Pénteken és szombaton este, ami eddig a csúcsidőt jelentette a vendéglátóhelyeken, nem lehet többé kiugró bevétellel számolni” – teszi hozzá Gordon.

A zsúfolt bárok, amelyeknek a természetéhez eddig hozzátartozott, hogy az emberek egymás hegyén hátán voltak, ezt különösen megszenvedhetik. „Ezeknek a bároknak ugyanúgy egy új normához kell majd alkalmazkodniuk – mondja Gordon, – mert az emberek nagy részét ez a szoros kontakt ezentúl zavarni fogja. A social distancing az életünk részévé válik, más lesz az elfogadott távolság ember és ember között a járvány után is, és ez nagyon sok étterem jövőjére rányomja a bélyegét.”