Hogyan változtatják meg az intelligens főzőrendszerek a konyhát?

Szerző: | 2020.10.26 | Konyha

A Rational új iCombi Pro combi-steamere főzési intelligenciájával segíti a szakácsokat, felmenti őket a rutinfeladatok alól, és a kívánt eredményt egy gombnyomással elérhetik. (X)

A szakácsok tudják, mit akarnak: ropogós és lédús húsételeket, roppanó zöldségeket és tésztát al dente módon. A kívánt cél folyamatos eléréséhez sok ismeretre és tapasztalatra van szükség. És mindig le kell küzdeni az olyan akadályokat, mint az élelmiszerminőség ingadozása, a szakemberek fluktuációja vagy az idő rövidsége. Nem csoda, hogy az intelligens főzőrendszerek irányába mutató tendencia egyre nyilvánvalóbbá válik. Ennek egyik példája a Rational új iCombi Pro combi-steamere, amely főzési intelligenciájával segíti a szakácsokat, felmenti őket a rutinfeladatok alól, és a kívánt eredményt egy gombnyomással elérhetik.

„Az élelmiszer-termelés soha nem volt könnyebb. Ez azért van így, mert az intelligens főzési rendszerek a környezeti feltételek változásával előre gondolkodnak és alkalmazkodnak”– magyarázza Szekeres Tibor, a Rational Magyarország értékesítési igazgatója.

Az intelligens főzőrendszer elvégzi a rutinfeladatokat a szakács helyett, Fotó: Rational / Schlossanger

Az új iCombo Pro combi-steamerrel például a főzési folyamat elején csak a kívánt főzési eredményt kell kiválasztani a kijelzőn, mint például a hús barnulását vagy állagát. A többiről az iCookingSuite főzési intelligenciája gondoskodik a halak és húsok, valamint zöldségek és köretek esetében. Ezt az egyszerűséget a főzőkamrában elhelyezett intelligens érzékelők teszik lehetővé, amelyek kimutatják az élelmiszer méretét, mennyiségét és állapotát. A főzés előrehaladásától függően az olyan főzési paramétereket, mint a hőmérséklet, a főzőkamra klímája, a levegő sebessége és a főzési idő, rendszeresen a kívánt eredményhez igazítják.

A főzési intelligencia kulcsát a Maillard-reakcióban kell keresni. Ez azt a kémiai barnulási reakciót írja le, amely befolyásolja az élelmiszer ízét, állagát és illatát, és jellemzően sütés vagy grillezés során fordul elő. Az iCombi Pro esetében az Rational dekódolta ezt a képletet, és intelligens algoritmussá alakította át,  amely biztosítja, hogy az iCookingSuite mindent intelligens ellenőrzés alatt felügyeljen, ami lehetővé teszi a kívánt eredmény megbízható elérését. Az idő, az energia vagy a nyersanyagok pazarlása nélkül. A személyzet általi ellenőrzés és nyomon követés szükségessége nélkül.

„Az iCookingSuite-al a szakács a kellemetlen rutinfeladatokat a főzőrendszerére delegálhatja, de mégis minden az ellenőrzése alatt áll – hangsúlyozza Szekeres Tibor. –Több ideje van kreativitására. Ez megkönnyíti, hogy változatos ételeket tegyünk az asztalra minden időszakban.” (X)