Hosszú éjszaka a Somló-hegyen

Szerző: | 2015.06.09 | Hírek, Italsor

A nyári napforduló alkalmából, június 20-án a Somlói Tájvédelmi Körzetben éjszakai pincetúrát szerveznek. A Somlói borvidék hegymászós, éjszaka bolyongós, szőlők között eltévedős fesztiválja idén már 41 hivatalos helyszínnel, rengeteg élő- és elektronikus zenével, kulturális és túraprogramokkal, de legfőképpen frissítő somlói borokkal és hajnalig tartó tánccal várja a látogatókat.

A fesztivál programjai reggel tíz órakor kezdődnek az egyes helyszíneken, ahol koncertekkel, kiállításokkal, szőlészeti munkák bemutatójával, sportprogramokkal, játékokkal, másfél óránként induló vezetett vártúrákkal, délutáni electro swing party-val, fényfestéssel, gyermekrajzfilm-vetítéssel, gasztronómiai különlegeségekkel, Somló Burgerrel, díjnyertes lángosokkal, kézműves sajtok bemutatójával és grillversennyel várják az érdeklődőket.

Az esti programok tíz órakor az évente egyszer, kizárólag ezen a napon egyszerre nyitva lévő kápolnák harangszavára a pincéknél lévő tábortüzek meggyújtásával kezdődnek, majd minden fény- és hangeszközt maximumra tekernek, és kezdődhet az egész éjszakán át tartó szentivánéji mulatság. Hajnalban a túrázókkal közös napfelkelte-köszöntőt tartanak a Somló Hegy tetején található kilátó előtti réten, és hajnali ötkor meglepetés programmal készülnek a szervezők, kizárólag a legkitartóbbak számára.

A Pincetúra hivatalos helyszíneinek nyomtatható és online térképe elérhető a rendezvény weboldalán, illetve a térkép a helyszínen kiosztott programfüzetben is megtalálható lesz, de a tájékozódást webalapú alkalmazás is segíti.

A rendezvényre való odajutatásra és a helyszínek közötti közlekedésre többféle lehetőség és biztosított. Az egyedi menetrend szerint közlekedő vasúti szerelvényeknek és a résztvevőknek szóló – az ország bármely pontjáról érvényes – 50%-os MÁV-Start menettérti kedvezménynek köszönhetően a rendezvény azok számára is kényelmesen megközelíthető, aki nem foglalnak szállást.

A somlóvásárhelyi vasútállomástól reggel 10 órától sötétedésig óránként indul a borvidék emblematikus közlekedési eszköze a Bornibusz, amellyel eljuthatunk a rendezvényben résztvevő pincészetekhez. Az egyes helyszínek közötti közlekedést a telefonon is rendelhető és hop-on-hop-off rendszerben is működő kisbuszok segítik, amelyeket távolabbi szállásokhoz való odajutás céljával is használatba lehet venni.

A Somlói pincék közül csak kevésnél van bankkártyás fizetési lehetőség, ezért készpénz mellett az idén már több helyszínen Barionnal is lehet majd fizetni.