Hova bomlik a lebomló műanyag?

Szerző: | 2019.03.13 | Hírek

Az a műanyag doboz, amelyben az étteremből a vendég a vacsorát hazavitte, körülbelül 30 percig szolgált, azt a szívószálat, amelyik a szombat esti koktélba került, átlag 10 percig használták, és az az elviteles kávéspohár, amiben a tejeskávét a pultra tették, nagyjából 5 percig volt a vevő kezében. Pár perces tárgyak, amik aztán örökre az óceánban vagy a föld mélyén köthetnek ki. Az egyszer használatos műanyagok valódi gondot jelentenek a bolygónk számára. Az olyan termékekből, mint például az élelmiszer-csomagolás vagy az italos palackok több millió tonna műanyaghulladék keletkezik. Sajnos nagy része a természetes vizekbe, a hulladéktelepekre és a hulladékégetőkbe kerül.

Egyre több az olyan étterem, bisztró, kávézó és pékség, amelyik környezetbarát megoldásként lebomló műanyagra, környezetbarát egyszer használatos italos pohárra vagy elviteles dobozra cseréli le csomagoló anyagait. A kezdeményezés dicsérendő, bár annak ellenére, hogy az üveg és a biológiai úton lebomló műanyagokból készült termékek egyre elterjedtebbek, egyáltalán nem biztos, hogy ezzel kipipálhatjuk azt, hogy tettünk a környezetünkért. Az üveg lebomlási ideje 1-2 millió év, ha nem hasznosul újra, mert a kommunális szemetesbe kerül, bizony ennyi ideig terheli a környezetünket.

Ugyanígy az egyszer használatos műanyag termékek alternatívájaként használt magas keményítőtartalmú gabonafélékből (kukorica, rizs, búza) készült PLA, amely valóban komposztálható, ám csak ipari komposztálóban, megfelelő körülmények között. Ha tehát nem megfelelő a hulladékkezelésük, akkor csak részben jelentenek zöld megoldást a műanyagszennyezés problémájára.

„Sok vendéglátóhely jelentős erőfeszítéseket tesz a műanyag hulladékuk csökkentése érdekében. Fontos, hogy ők is tisztában legyenek azzal, hogy a műanyag PLA-ra cserélése környezetvédelmi szempontból nem a legmegfelelőbb megoldás. Nem szabad egyszer használatos anyagokban gondolkodnunk“ – véli dr. Horvátth Sarolta, a Felelős Gasztrohős Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A probléma annyira égető, hogy Európai Unió tavaly kidolgozta azt a műanyagstratégiát, amelynek célja az egyszer használatos műanyagok csökkentése, a műanyaghulladék újrahasználatának és újrafeldolgozásának növelése, és ebbe a kalapba tartoznak az úgynevezett bioműanyagok, azaz növényi alapú és biológiai úton lebomló termékek is.

„A végleges megoldás nem a komposztálható, újrafeldolgozható műanyagok használata lenne, hanem például a házhoz szállított vagy elviteles ételeknél a betétdíjas rendszer kialakítása. –folytatja Horvátth Sarolta – Ez egy teljes szemléletváltást igényel, de már elindult a folyamat, vannak olyan éttermek, bisztrók, ahol vissza lehet vinni az elviteles dobozt, és természetesen a higiéniai előírásokat betartva az étterem többször felhasználja azokat.”

A PLA esetében 70 C fokos hőmérséklet és megfelelő páratartalom szükséges a lebomláshoz, ez egy házi komposztálóban nem valósítható meg, így ez az anyag nem is bomlik le ott. A begyűjtés és a hazai ipari komposztálás még nem megoldott, így a lebomló műanyagok nagy része a hulladéklerakókba és a hulladékégetőbe kerül. Vagy még rosszabb esetben a műanyag szelektív gyűjtőbe, ami problémát okoz az újrafeldolgozó üzemeknek. És gyakran oda is kerül, merthogy a PLA küllemében nagyon hasonlít a műanyag termékekhez.

Ha mégis muszáj, akkor az egyszer használatos kategóriában a műanyag helyett mégis jobb alternatíva a komposztálható és lebomló termék, még ha PLA is. Részben azért, mert gyártásának ökolábnyoma akár 92%-kal alacsonyabb kőolajalapú műanyag társainál, és még ha az ipari komposztálás nem is megoldott, és hulladékégetőbe kerül, ott az égetés során nem keletkeznek mérgező gázok, ha pedig hulladéklerakóba jut vagy a házi komposztra, ott ugyan évtizedekig tart a lebomlás, viszont annak során nem kerül káros anyag a földbe, onnan a talajvízbe. És nem utolsósorban biztonságos az élelmiszerek szempontjából, hiszen nem oldódik ki belőle káros anyag.

Mennyibe kerül?

Hosszú távon nem kérdés, hogy megéri környezetünk és egészségünk szempontjából, ám ha még valaki nem is tekint a jövőbe, csak marketing oldalról közelít a kérdéshez, akkor is érdeke lehet lebomló anyagokba fektetnie. Az igaz, hogy egy jobb minőségű műanyag közel duplájába kerülnek a termékek, ám ennek vendégmegtartó ereje is lehet – legalábbis, amíg a trend tart, addig biztosan.

A vendéglátóhelyek részéről a legjobb megoldás mindenképpen az lenne, ha áttérnének az újrahasználható, betétdíjas eszközök és csomagolóanyagok alkalmazására, illetve ők maguk sarkallnák vendégeiket arra, hogy saját dobozaikban, kávés termoszaikban vigyék el termékeiket. A törekvés mindenképpen dicsérendő, ám azt is látnunk kell, hogy a szemléletváltás éveken vagy akár évtizedeken át is eltarthat.


„A vendéglátásban – ezen belül a catering cégek – egyre többen váltanak környezetbarátabb anyagokra. Tavalyhoz képest 40-50%-kal nőtt a megrendelés, ez elég nagy ugrás” – kezdi Keve Zsuzsa, az Ecocatering egyik tulajdonosa.

Keve Zsuzsa szerint az ugrásszerű növekedés a közösségi médiában megosztott videóknak, cikkeknek köszönhető, ahol bemutatják a műanyagok negatív hatását bolygónk élővilágára, vizeire. Ők is ezért vágtak bele: egy nagy rendezvény után zsákszámra állt a műanyag tányér, pohár és evőeszköz a Balaton-parton. Zsuzsáékat szíven ütötte a látvány, ekkor határozták el, hogy ezen mindenképp változtatnak.

Vállalkozásuk lebomló eszközökkel, csomagolásokkal, tudatos cateringgel, környezettudatos edukációval foglalkozik. Lebomló egyszer használatos eszközeik között megtaláljuk a PLA-ból készült termékeket, de emellett a házi komposztálóban valóban lebomló cukornádból, búzakorpából vagy ostyából készült italok és ételek tálalására, szállítására, csomagolására használható termékeket is.

„Vegyes, hogy ki miért vált. Egyikük látja a másikat lebomló poharat használni egy fesztiválon, más trendinek gondolja, de elindulásnak ez is jó. Van olyan, aki a lebomló szívószállal kezdi. A vevők tekintetében nagy a szórás: pékségtől kezdve, bisztrókon, éttermeken át az ételkiszállítással foglalkozó cégekig a vendéglátás minden területéről érkeznek megkeresések.”

Honlapjuk Zöld Blog fülére kattintva sok információt talál a megrendelő a termékeik alapanyagairól, begyűjtéséről, komposztálásáról, és más környezettudatosságot érintő kérdésekről.