Hungarikum az Egri Bikavér és a tiszai halászlé

Szerző: | 2017.03.29 | Események, Hírek

Az egri várban borászok részvételével tartott sajtótájékoztatón taps fogadta, amikor Fazekas Sándor FM-miniszter bejelentette: hungarikum lett az Egri Bikavér.

A Hungarikum Bizottság további döntései értelmében a Hungarikumok Gyűjteményébe került a Kodály-módszer, a magyar pásztor- és vadászkutya fajták, valamint a jellegzetes Tisza-menti étel, az alapanyagok tekintetében az ősi halászkultúrát őrző tiszai halászlé is.

A Magyar Értéktárba vette fel a bizottság az erdélyi polihisztor, építész, kultúrpolitikus Kós Károly életművét, továbbá a magyar gulyáslevest, mint világszerte ismert népi eredetű ételünket, és a Magyar Huszárt.

Az értéktárba került a magyarság hősies helytállását, az 1848/49-es hagyományokat megjelenítő aradi Szabadság-szobor és a honfoglalásra emlékeztető egyedi műalkotás, a Feszty-Körkép, valamint a nagybányai művésztelep és festőiskola; Torockó épített öröksége, a Csabai Kolbászfesztivál, mint az ország meghatározó gasztronómiai rendezvénye; és Bakonyi Károly szőlőnemesítő életműve, mivel az általa nemesített fajták előreviszik a szőlészek, borászok munkáját.

A Hungarikumok Gyűjteményébe így már 64 érték tartozik, a Magyar Értéktár pedig 152 tagúra bővült.

(MTI)