Hússajt – egy osztrák specialitás újra divatos lesz?

Szerző: | 2015.09.02 | Alapanyagok, Hírek

Az osztrák streetfood hívei szeretnék ismét divatossá tenni a Leberkäse-t, vagyis a hússajtot, ezt az érdekes osztrák-német, takarékos és praktikus, zsemle vagy két szelet kenyér között, többnyire mustárral kínált húskészítményt, amely olykor magyar henteseknél és piacokon is kapható.

Egy hagyományos bécsi csemegéről van szó, amelyet többféle darált húsból, májból és fűszerekből kevernek, gőzölnek, majd formában sajtolnak össze, és főleg utcai bódékban árusítanak, de persze élelmiszerüzletekben is kapható.

Az osztrák fővárosban, az Operához közeli kolbászos standnál lévő fajta különösen kedvelt, megkóstolta már Jean-Paul Gaultier divattervező is, amikor a legendás, linzi Leberkas Pepi felé vezette útja. Ugyancsak híres Willi hússajtos bódéja, amely Bécs nyolcadik kerületében található.

Mindkét specialista a legkülönfélébb ízesítésben kínálja ezt a – magyar disznósajttól jóval „decensebb” – hentesárut: kapható spenótos, fokhagymás, pizza ízű, hagymás, sajtos, chilis és más változat is.

Amivel kevesen barátkoznak meg a külföldiek közül, az a lóhúsos hússajt. Míg régen a ló csupán haszonállat volt, mára szerepe megváltozott, és húsából keveseknek akaródzik enni, ezért a lóhúsos változatot inkább csak a helybéliek fogyasztják.