Húszéves a szegedi halfesztivál

Szerző: | 2016.08.24 | Események, Hírek

Szeptember első hétvégéjén huszadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Tiszai Halfesztivált Szegeden, ahol ezúttal a Tisza belvárosi partja mellett az újszegedi Partfürdő is benépesül.

A szeptember 2–4. közötti nagyszabású ünnepen a hagyományokhoz híven fakanállal és bográccsal „felfegyverkezett” halfőzők küzdenek meg egymással, hogy elnyerjék a Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács által alapított Halfőző Érdemrend valamelyik fokozatát. Az igazi közösségi piknik hangulatban, kedélyes küzdelem zajlik a halfőzők között, amely a látogatóknak is érdekes, tartalmas szórakozást nyújt.

A Múzeum előtti Vízi bástyán felállított Óriás Bográcsban a legjobb féle szegedi halászlé fő, amihez a paprikát az égből hozza a szegedi boszorkány annak rendje és szegedi módja szerint, ahogy a hagymát csakis Makóról hozzák a Maroson át a tutajjal.

A szegedi halászléről szól itt minden, s ezzel együtt a szögediségről, hagyományos gasztronómiai és kulturális értékeikről, közösségépítésről és kulturált szórakozásról. Ezen kívül a fesztivál azt a szerepet is felvállalja, hogy a híres Szegedi Halászlé főzési hagyományait tovább örökítse, és a halat mint egészséges ételt népszerűsítse.

Nemcsak a hagyományos ízek, de a magyar kézműves termékek színe-java is felvonul a Tisza-parton: az ország minden szegletéből érkeznek kézművesek portékáikkal, hogy színesítsék a rendezvény kínálatát és hangulatát.

A részletes program ITT olvasható.