Idén is keresik Magyarország Cukormentes Tortáját

Szerző: | 2024.02.08 | Hírek

Az egészségtudatos és korszerű táplálkozás melletti elköteleződés jegyében, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány kezdeményezésére és azzal együttműködésben a Magyar Cukrász Ipartestület ismét meghirdeti a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt.

A versenyre a Magyar Cukrász Ipartestület tagjain kívül is nevezhetnek cukrászdák, vendéglátó tevékenységet folytató vállalkozások. Magánszemélyek nevezését élelmiszer-biztonsági szempontok miatt nem tudják fogadni. A nevezés díjtalan, több tortával is lehet nevezni. A nyertes torta lesz 2024. év Magyarország Cukormentes Tortája.

A szervezők új, kreatív ötleteket, elsősorban hazai alapanyagokból készülő, az ünneppel összefüggésbe hozható tortákat várnak. A bírálati szempontok között szerepel az ízvilág és a kivitelezés mellett a szénhidrát- és az energiatartalom, valamint az előállítási költség és az alapanyagok kiegyensúlyozott aránya is. A versenyre csak olyan tortával lehet nevezni, amely megfelel a vonatkozó rendeletben szereplő, hozzáadott cukrot nem tartalmazó kategóriának (lásd: 1924/2006/EK rendelet, rövid kivonat a 2. számú mellékletben). A nevezett torták megfelelését a recept alapján a program dietetikusa bírálja el. A győztes tortát független élelmiszer-laboratóriumban vizsgálják be. A rendeleti kategória megnevezése és rövid leírása megjelenik a győztes torta kommunikációjában. A nevezést a torta zsűrizése előtt elektronikus formában kell elküldeni. Ebben szerepelnie kell a cukrászda vagy a vendéglátó egység, és a tortát készítő, ott dolgozó cukrász/cukrászok nevének.

Nevezési határidő: 2024. március 25.

Nevezni recepttel, az elkészítés pontos technológiai leírásával és a két fotóval (egész torta és szelet), valamint a kitöltött nevezési lappal lehet a cukraszat@cukraszat.net e-mail-címen.

A jelentkezés előtt a torta elnevezését ellenőrizzék, hogy nem esik-e védjegyoltalom alá. Előzetes tápanyagszámítást a szervezők nem kérnek.

A nevezés tartalmát és formai követelményeit tartalmazó részletes versenykiírás INNEN, a jelentkezési lap pedig INNEN tölthető le.
_____________________________________________
A nyitóképen: Magyarország Cukormentes Tortája 2023-ban a makói Papp Cukrászda „Kikelet” nevű tortája
Kép: Magyar Cukrász Ipartestület