A bor tudósai választották ki idén is a tudományos élet borait, segítségükkel 45 magyar pincészet 110 terméke közül került ki az a hét, amely egy éven keresztül viselheti a Magyar Tudományos Akadémia Bora megtisztelő címet.
A mustrára a 22 magyar borvidék közül 13-ból érkezett nevezés, és leginkább Tokaj képviseltette magát. A bírálóbizottság elnöke Freund Tamás akadémikus, az MTA alelnöke volt, alelnöke pedig Niszkács Miklós, a Magyar Bor Akadémia alelnöke, volt, tanácsadóként pedig Sánta Zoltán, a Borkollégium lektora közreműködött.
Felső kategóriában fehér, vörös és desszertborokat, középkategóriában száraz, félszáraz, félédes és édes borokat, valamint vöröseket és rozékat rangsoroltak a bírálók.
Bár a hatodik alkalommal megrendezett verseny célja elsősorban az őshonos szőlőfajták népszerűsítése, a furmintot leszámítva idén sem a hazai szőlőfajtákból készült nedűk szerepeltek kiemelkedően.
A korábbiaknál magasabb – sokszor túlzó – alkoholszintet tapasztaltak a bírálók a fehér- és a vörösboroknál. A középkategória félédes és édes fehérborainál is erős volt a vetélkedés, szép tételek kerültek a poharakba, a tapasztalatok szerint e kategóriának egyre nagyobb szerepe lesz a gasztronómiában.
A győztesek borait kínálják majd az MTA hivatalos rendezvényein, a felső kategóriás palackok tartalma pedig főleg ünnepi alkalmakkor kerül a pohárba, netán reprezentációs céllal kapják meg azokat az MTA külföldi vendégei.
Az MTA Bora 2015 cím birtokosai:
Középkategória száraz/félszáraz: Petrányi pince Csopaki olaszrizling 2012
Középkategória félédes/édes: Pelle pince Zsófia cuvée 2012
Középkategória vörös: Takler Szekszárdi merlot 2012
Középkategória Rozé: Szőllősi pincészet Rozé 2014
Felső kategória fehér: Nyári pince Szent György-hegyi hárslevelű 2013
Felső kategória vörös: Mayer pince Kopár cuvée 2011
Felső kategória desszertbor: Patricius borházTokaji 6 puttonyos aszú 2004