ifj Szepsy Istváné a Gál Tibor Emlékdíj

Szerző: | 2016.03.04 | Események, Hírek

A hagyományoknak megfelelően, idén is a Magyar Borok Bálján adták át a Gál Tibor Emlékdíjat. A jelölteket az Év Bortermelői ajánlják saját borvidékükről, majd ezt követően a nagyközönség szavazatai alapján dőlt el a díj sorsa. A tíz jelöltre idén összesen 5798 szavazat érkezett.

A jelöltek és ajánlóik:

Böjt Gergő – ifjabb Gál Tibor és családja

Bősz Adrián – Takler Ferenc

Feil József – ifjabb Figula Mihály és családja

Frittmann Tamás – Gálné Dignisz Éva

Gottwald Szilárd – Kamocsay Ákos

Jekl Béla – Bock József

Nyúlné Dr. Pühra Beáta – Malya Ernő

Puklus Csaba – Garamvári Vencel

ifjabb Szepsy István – Árvay János és Áts Károly

ifjabb Takler Ferenc – Vida Péter

A Gál Tibor Emlékdíjat 2016-ban Ifjabb Szepsy István kapta, szoros versenyben megelőzve Gottwald Szilárdot a Neszmélyi, és Puklus Csabát a Tokaji borvidékről.

A Gál Tibor Emlékdíj átadása már 2006 óta hagyomány a Magyar Borok Bálján. Gál Tibor hazai és nemzetközi szinten is elismert szaktekintély volt, így a mai termelők számára is inspiráló szakmai tevékenysége. A díj átadásakor fia, ifj. Gál Tibor is erre a koncepcióra fűzte fel gondolatait:

„A Kertészeti Egyetemen tanultam a borászati szakirányon, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy én a ládától tanultam a borkészítést. Már egyetemista koromban is voltak példaképeim a szakmából, akiknek a tevékenységeit nagyra értékeltem. Édesapám mellett Bock József, Takler Ferenc és Gere Attila munkásságát is példaértékűnek tartottam. Majd később rájöttem, hogy a saját korosztályomban is van egy személy, akinek a tudása, tapasztalata és a szakmai elkötelezettsége tanulságos. Ez pedig nem más, mint ifjabb Szepsy István, akinek most örömmel és büszkeséggel adom át a Gál Tibor Emlékdíjat.”

Ifj. Szepsy István a kezdetek óta a mádi Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet főborásza, akinek szinte már a génjeiben van a szakma, hiszen 18. generációs borász. Ifjabb Szepsy István így nyilatkozott a díj átvételét követően:

„Maga az emlékdíj egy olyan ember nevével fémjelzett, aki az életét és az egzisztenciáját tette fel arra, hogy a magyar borkultúra előre haladjon. Gál Tibor generációja alapozta meg az újkori technológiákat, módszereket, még a kereskedelmet is. Úgy gondolom, hogy a díj elnyerésével méltónak tartanak arra, hogy folytassam, amit ők kialakítottak: továbbvinni a kultúrát mindegy melyik borvidéken és milyen szőlőfajtával. Ilyen tekintetben kell a mi generációnknak, mint Titi és én folytatnunk, amit elődeink elkezdtek.”