Ifjú séfek jelentkezését várják

Szerző: | 2022.02.09 | Hírek

Kik lesznek azok az újgenerációs fiatal séfek, akik ételeiken keresztül indítanak el pozitív változásokat? Február 7-től lehet jelentkezni a S.Pellegrino Young Chef Academy 2022–23 versenyére.

Ötödik alkalommal is elindul a gasztronómia jövőjét formáló S.Pellegrino Young Chef Academy séfverseny, amely a gasztronómia határait újragondoló szakemberek felfedezését és támogatását célozza. A verseny során a fiatal séftehetségek következő generációját keresik és oktatják, éppen ezért a megmérettetés ideális lehetőség a gasztronómia minden olyan úttörőjének, aki szívesen állítja magát kihívások elé, és bizonyítani szeretné, hogy képes megteremteni a legkiválóbb ízélményeket.

A nemrég lezárult 2019-21-es versenyen mintegy 300 tehetséges ifjú séf és 50 különböző ország és régió mentorai dolgoztak együtt az egyedi ételek tökéletesítésén, amely során nemcsak receptek, hanem a fenntartható és befogadó konyhaművészettel kapcsolatos forradalmi ötletek is születtek. A babért akkor Jerome Ianmark Calayag aratta le.

A 30 év alatti fiatal séfek 2022. február 7-től április 30-ig jelentkezhetnek a 2022-23-as versenyre. A személyes és szakmai információk megadása mellett a jelentkezőknek be kell mutatniuk egyedi ételük receptjét is, amely képes megvilágítani személyes hitvallásukat, egyedülálló képességeiket és kreativitásukat. A korábbi évadokhoz hasonlóan az első szakasz jelentkezőit az ALMA, az olasz konyhaművészet nemzetközi iskolájának zsűrije bírálja el. Az ALMA által kijelölt szűkített listán szereplő fiatal séfek a 16 regionális döntők valamelyikén adhatnak számot tudásukról, amelyek világszerte a 2022-es év második felében zajlanak majd.
A regionális döntők győztesei hivatalosan is versenyre kelhetnek az elismerésért. A jelentkezők további három díjat is elnyerhetnek, amelyek elismerik a fiatal séfek sokszínű hitvallását és elkötelezettségét aziránt, hogy az ételeken keresztül érjenek el pozitív változásokat a társadalomban.

A versenyen elnyerhető négy díj a következő:

  • S.Pellegrino Young Chef Academy Díj: A verseny fődíja, amelyet a Hét Bölcs, egy nemzetközileg elismert séfekből álló nagyrabecsült testület szavazatai alapján osztanak ki. A nyertes séfnek páratlan technikai készségeiről és valódi kreativitásáról kell tanúbizonyságot tennie. A fiatal tehetségnek emellett a gasztronómia iránti határozott személyes meggyőződését is bizonyítania kell, amely meggyőzi a zsűrit arról, hogy képes a pozitív változások katalizátorává válni.
  • S.Pellegrino Társadalmi Felelősség Díj: A vendéglátás fenntarthatóságát elősegítő legnagyobb élelmiszeripari fenntarthatósági programot és globális közösséget, a Food Made Goodot üzemeltető Fenntartható Éttermek Egyesülete által megszavazott fogás olyan elvek alapján készült, amely szerint legjobb, ha az étel társadalmilag felelős gyakorlat eredménye, beleértve a beszerzés, a társadalom és a környezetvédelem követelményeit. A díjra benyújtott pályázatokat nyolc kritérium alapján bírálják el: erőforrás-felhasználás, környezeti hatás, biológiai sokféleség, élelmiszerpazarlás, táplálkozás, együttműködés, érdekérvényesítés és innováció.
  • Acqua Panna Gasztronómiai Kapcsolatok Díj: A díjat a mentorok szavazatai alapján annak a séfnek ítélik oda, akinek a tányérja leginkább tükrözi az adott régió konyhaművészeti örökségét. Az ételben hangsúlyozottan szerepelnie kell a hagyományos konyhaművészeti gyakorlatoknak és a személyes modern víziónak, ezzel hidat képezve a múlt és a jövő között.
  • Fine Dining Lovers Inspiráló Ételek Díj: Az elismerést a Fine Dining Lovers online közösségének szavazatai alapján ítélik oda annak a fiatal séfnek, akinek egyedi étele leginkább tükrözi a saját személyes hitvallását.