Így csökkenthető a tányérmaradék a büféreggelinél

Szerző: | 2024.01.02 | Hírek

A Budapesti Corvinus Egyetem és a Magyar Turisztikai Ügynökség együttműködésében megjelenő, magyar nyelvű tudományos folyóirat, a Turizmus Bulletin 2023. évi 4. számában publikált „A tányérmaradék csökkentési lehetőségeinek vizsgálata a büféreggeliztetés példáján” című műhelytanulmányban Nemes Petra és Karakasné Morvay Klára vizsgálta a vendéglátóhelyek fenntartható fejlődési irányait.

Az élelmiszer-pazarlás mára globális problémává nőtte ki magát, és nagy kihívást jelent a vendéglátóiparban. A most megjelent tanulmány ennek egy kis részét vizsgálja, a tányérmaradék (plate waste, azaz az étkezés után a vendégek tányérján maradó étel) keletkezésének okait és csökkentési lehetőségeit. Az esettanulmány egy négycsillagos szálloda büfé rendszerű reggeliztetésére épül, és több kutatási módszert alkalmaz, melyeknek jelen tanulmányban csak egy része kerül bemutatásra.

A vizsgálat összefüggéseket keres a vendégek neme, elégedettsége és a tányérmaradék mértéke között. A vendégek befolyásolására kihelyezett tájékoztatók hatását szintén vizsgáltuk. A kutatás újfent bizonyította a figyelemfelkeltés pozitív hatását. Néhány jó gyakorlat és a szerzők javaslatai más szállodák esetében is alkalmazhatók.

A kutatás eredményei a turisztikai, vendéglátóhelyi szakemberek számára is értékes információkat tartalmaznak. A kutatás további eredményei a teljes tanulmányban olvashatók, amely a Corvinus Mobilitás és Turizmus Központ oldalán érhető el.
_______________________________________
Szerző: Miskolczi Márk
Nyitókép: 123rf.com

Forrás: turizmus.com