Ile de France sajtok debütálnak Magyarországon

Szerző: | 2018.06.11 | Alapanyagok, Hírek

A Pannontej az Ile de France sajtcsalád szeletelt szortimentjének magyarországi bevezetése előtt tartott kóstolót június 6-án a Pavillon de Paris-ban. A bemutatón segítségükre volt Roland Barthélemy, a Francia Sajtmesterek Nemzetközi Céhének elnöke.

Az 1936-ban született francia sajtmárka, az Ile de France hazánkban még kevésbé ismert. Ötféle szeletelt, visszazárható csomagolásban található sajtjaik között a lágyabb és a karakteresebb ízeket is megtaláljuk. Különlegességük, hogy a szortimentből három fajta sajtot kifejezetten hideg, míg kétfélét meleg felhasználásra ajánlanak.

A hideg felhasználásra ajánlott sajtok közül a Crémerin lágy, tejszínes ízű, a Baldaran kimondottan karakteres sajt, nagyon kellemes, telt vajas utóízzel. A harmadik, a Normantal talán a mi Óvárinkra emlékeztet, diós, egészen picit csípős sajt.

A meleg felhasználásra javasolt két sajt közül a Charmidor szinte fűszerként is értelmezhető például melegszendvicseken: íze remekül kiemelheti a szendvics egyéb összetevőinek ízét. Melegítés, sütés hatására nem folyósodik el, nem lesz gumis állaga, viszont szépen megolvad, és beborítja az ételt.
Az ötödik sajt, a Montaver kakaós ízhatása szintén melegen, kifejezetten húsokkal alkot kiváló párosítást.

Ugyanakkor a hideg felhasználásra ajánlott sajtokkal is kiváló meleg ételek készíthetők. A bemutatón a Montaver sajtkéregbe bújtatott pisztáciás borjúfasírt és a Charmidor sajttal töltött gratinírozott cukkini mellett Baldaran sajttal készített, dióval bolondított quiche, Normantal sajttal készített aszalt sárgabarackos kacsa rillette és Crémerin sajtkrémmel bevont, marinált Szent Jakab kagyló is a tányérokra került.

Egy kis fantáziával igen kiváló, karakteres szendvicsek, melegszendvicsek, hamburgerek vagy meleg ételek alapanyaga lehet bármelyik Ile de France sajt.

[sssajt]