Íme a Borászok Borásza jelöltjei

Szerző: | 2022.04.19 | Hírek, Italsor

Megválasztották az öt legjobb magyar borászt. Jelenleg a szavazás második fordulója zajlik, amelynek eredményeként április 29-én fog kiderülni, hogy az öt döntős közül ki lesz a 16. Borászok Borásza

A Borászok Borásza idei szavazási mechanizmusa március 4-én a Magyar Tudományos Akadémián megtartott kóstolóval vette kezdetét. A hagyományokat követve ekkor gyűlt össze ugyanis az ötven legjobb magyar borász, akiket az elmúlt évek győztesei jelöltek a Borászok Borásza-díjra. Ez az esemény nem csupán egy történelmi környezetben megtartott, rendkívül magas színvonalú és jó hangulatú kóstoló volt, hanem egyúttal itt adták le az ötvenek elsőkörös szavazataikat. Ezek összesítése után alakult ki az ötfős döntő, ők azok, akik közül valaki elnyeri a 16. Borászok Borásza-címet:

A döntős névsor kihirdetése előtt már elindították a voksolás második fordulóját, ahol értelemszerűen ezúttal is az ötveneknek van szavazati joguk, ők választják meg a végső győztest az öt legjobb közül.

A legjobb borászok közössége azonban nemcsak a kollégák teljesítményét jutalmazza, hanem a civilekre és az utánpótlásra is gondolva megválasztják a Borászok Barátját és a Jövő Borászát is. A 2012-ben elindított Borászok Barátja-díjat olyan civil személyiség kaphatja meg, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviseli a magyar bor érdekeit és nagyban segíti a magyar borászok munkáját. Idén a díjra jelöltek: Ambrus Lajos (József Attila-díjas író, szőlőbirtokos, a Food&Wine vendégszerzője), Fiáth Attila (nemzetközi borakadémikus, a Corvinus Egyetem tanára), Kovacsik Tamás (az Aszú Étterem borértő tulajdonosa), Miklósa Erika (Kossuth-, Liszt Ferenc-, és Prima Primissima-díjas koloratúrszoprán-énekesnő) és Ripka Gergely (borszakíró, a Táncoló Medve és a Tokaj Guide szerzője).

A Jövő Borásza Ösztöndíjra borászhallgatók pályázhatnak és többek között 1 millió forintot lehet nyerni külföldi szakmai gyakorlatra.