Immár elérhető a Villányi Franc márkanév

Szerző: | 2015.04.13 | Hírek, Italsor

Végre kézzelfogható a Villányi borvidék hosszú ideje tartó együtt gondolkodásának és összefogásának gyümölcse. A Villányi Franc mostantól nem csak fogalom, hanem kóstolható és a palackokon is látható valóság.

Pont került egy régóta várt engedélyezés végére, a Villányi borvidék eredetvédelmi rendszerén történt változtatásokat a mezőgazdasági miniszter 2015 márciusában aláírta. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy mostantól a prémium franc-ok palackján már kereshető a Villányi Franc márkanév.

A hazánkban elsőként életre hívott Villányi eredetvédelmi rendszer a franc kapcsán tavaly fontos újításon ment keresztül. A Villányi Borvidéki Tanács meghatározta a prémium és szuper prémium kategóriás cabernet franc minőségi feltételeit és ezzel életre hívta az új borvidéki csúcsbor márkáját.

A cabernet franc egy olyan világfajta, amely önálló borként ritkán jelenik meg, viszont a Villányi borvidéken megtalálta természetes otthonát. A borvidék különleges termőhelyének, klímájának és alkotó borászainak köszönhetően a 100% cabernet franc-ból készült premium vagy super premium minősítést elért bor nevezhető Villányi Franc-nak.

A premium kategóriába azok a borok kerülnek, amelyeknél hektáronként maximum 8,5 tonnás tőketerhelés mellett legfeljebb 60 hektoliter bor készül, a classicusnál sokkal több egyedi dűlő jelleget, valamint a borász, a borászat részéről további sajátságos értékeket mutatnak fel. Ebben a kategóriában az egy éves hordós érlelés kötelező és csak a 100% prémium cabernet franc-ból készített bor neve Villányi Franc.

A Villányi Franc super premium minőségben azt jelenti, hogy 100% franc-ból készül, maximum 35 hl/ha terheléssel, de legtöbbször annál is szigorúbb terméskorlátozással. Minimum egy évet tölt fahordóban és egyet palackban. Ezt a minősítést először a 2014-ben szüretelt szőlőből származó borra lehet kérni, így legkorábban 2016-17-ben találkozhatunk vele.