Interaktív aszú-bemutató Mádon

Szerző: | 2015.05.12 | Hírek, Italsor

A Tokaji borvidék és az aszú elválaszthatatlan fogalmak – e köteléket Mád legújabb beruházása, az Aszúház erősíti tovább. A júniusban nyitó borarchívum és interaktív kiállítótér az egész régiót tekintve egyedi szolgáltatóközpont lesz, amelynek fő célja az aszúkészítés komplex folyamatának megismertetése szórakoztató, interaktív alkalmazásokkal; játékos, minden korosztály számára élvezhető technológiai bemutatókkal.

Mádon az elmúlt évek tudatos fejlesztéseinek köszönhetően kivételesen pozitív folyamat indult el: a helyi szabályzásnak megfelelően a szőlőtermesztésben jellemzővé vált a szigorú terméskorlátozás, a borászatban pedig a magas minőségű, dűlőszelektált borok kerültek fókuszba. A helyiek összefogása visszaállította azokat a szigorú sztenderdeket, melyek évszázadokon keresztül, más európai országokat megelőzve jellemzőek voltak a borvidékre. Mindemellett a település gasztronómiai és turisztikai szolgáltatói is kivették részüket a márkaépítésből.

Az Aszúház ötlete a Szent Tamás Pincészet, a Gusteau Kulináris Élményműhely, a Botrytis Hotel, az Első Mádi Borház által elkezdett folyamatba illeszkedik. A településre érkező vendégek kortárs alkotásokon, installációkon keresztül, élményszerű eszközökkel ismerkedhetnek meg az aszúkészítés folyamatával: a termelőhelyekkel, a talajjal, a kőzetekkel, a szőlőtermesztéssel, a metszéstől az aszúszemek egyenkénti leszedéséig.
Interaktív eszközökkel itt állítják ki a legismertebb termelők forgalomban lévő palackjait, illetve a látogatók számára is elérhető bortrezor is működik majd a központban.

aszuhaz2A Lődi Építésziroda által háromszintesre tervezett épületben egy légifelvételekből álló installáció fogadja a látogatókat, mely a mádi szőlőhegyeket mutatja különleges, felülnézeti kameraállásokból. A vendégek bevonódását olyan immerzív (térhatású) vetítéseken keresztül garantálják, melyek a terület földtörténeti adottságait, szőlőgazdálkodási, borászati lehetőségeit is rendhagyó módon ismertetik. A helytörténeti érdekességek sorában archív filmhíradó-anyagok váltják egymást Tokaj-Hegyalja elmúlt évtizedeiről, de egy interaktív animációhoz érve azt a jelenetet is újra átélhetjük, amikor 450 évvel ezelőtt Lórántffy Zsuzsanna átvette az első aszúbort Szepsi Laczkó Mátétól.

“A kiállítás jelentős része játékos kiterjesztett valóság eszközökkel mutatja be a szőlőhegyek alatti világot, illetve a szőlőszemek belsejében lejátszódó aszúsodási folyamatot. A központ tervezői minden korosztályra gondoltak: egy kiterjesztett valóság játékban a szőlőművelés jellegzetes feladatait lehet egyénileg vagy kis csapatokban végezni. Hasonlóan népszerű játék lehet a Borzongora, melynél a billentyűket lépcsők helyettesítik, az üvegek hangját pedig ébenfa ütők adják.

 

Okos fénypultok és a jövőbe tekintő bortrezor
Az Aszúház asztalba épített érintőképernyői Mád aktuális borait mutatják majd be, amelyek jellegzetességei az érintőképernyős kezelőpanelek segítségével ismerhetőek meg. Ugyanilyen érintőképernyős fénypultokon elevenedik meg a mádi borarchívum, melynek böngészése során a vendégek kézmozdulatait infrakamera követi.

Az épületben működő bortrezorban lehetőség nyílik a megvásárolt borok akár évtizedes szakszerű tárolására.