Ismeretek és ízek

Szerző: | 2022.04.05 | Hírek

Március 24-én a Sirha Budapest 2022 kiállítás versenyhelyszínén rendezték meg az „Ismeretek és ízek: A jó ízlés nagykövetei” bemutatót a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség és az olasz Marco Polo Európai GEIE szervezésében.

Ez volt az első „Ismeretek és Ízek”, amit Budapesten szerveztek meg, bár Kecskeméten és az Olasz Kultúrintézetben már voltak kisebb rendezvények.

Már sok-sok éve érkeznek magyar szakemberek és diákok időről időre Olaszországba Erasmus-projektek keretein belül, és ennek kapcsán már régóta szó volt arról, hogy milyen jó lenne összeszedni a magyar tradíciókat, jellegzetességeket, alapanyagokat és azokat elegyíteni az olasz nyomonkövethetőséggel és technológiákkal, amikkel kint dolgoznak. A cél, hogy a turizmust promotáljuk – de nem csak a turizmust, hanem mindent, ami hozzátartozik: mezőgazdaság, borgasztronómia, gasztronómia, wellness” – kezdi Ferdinando Martignago, a Marco Polo GEIE elnöke – Ahogy az látható is, és ami kulcsfontosságú szerintem, hogy ugyan nem ugyanazt a nyelvet beszéljük, mégis értjük egymást. Ennek az üzenetét szeretnénk átadni az együttműködés során is” – teszi hozzá.

Ha a közel 1200 éves történelmét nézzük Magyarországnak, azt bátran kijelenthetjük, hogy van egy magyar gasztrokultúra, amire lehet építkezni – azt, hogy ez honnan eredeteztethető, mindenki másképp gondolja, de nem is ez a lényeg. A Kárpát-medence a történelem során gyakorlatilag egy nagy átjáróház volt, ahol nyomot hagytak mind a törökök, mind az oroszok, és persze az Osztrák-Magyar Monarchiának a hagyatékai is felfedezhetőek. És akkor ezek még csak azok a népcsoportok, akik átszaladtak ezen az országon, de alapvetően is annyi vallás meg annyi népcsoport lakja ezt a kis Kárpát-medencét, hogy pontosan ettől – vagy ettől is – egy olyan agrárium alakult ki, egy olyan kulturális, gazdasági és gasztrokulturális mozaikot alkotva, amelytől nemcsak ez, hanem hasonló elképzelések is sikerre vannak ítélve – folytatja Krivács András, a MNGSZ elnöke, aki úgy látja, hogy soha nem az a kérdés, hogy miben vagyunk jobbak, mint az olaszok, vagy ők miben jobbak, mint mi, hanem az, hogy az ő kreativitásukból született Salus konyhához mi magyarok mit tudunk hozzátenni.

Krivács András

A hagyományőrzés alapvető küldetése az együttműködésnek, illetve a nagyon jó minőségű magyar alapanyagok is. A másik fő misszió pedig a tehetséggondozás.

„Ebben a témában azt is fontos megemlíteni, hogy rengeteg a pályaelhagyó fiatal a vendéglátásban. Ezeknek a fiataloknak pedig egy dinamikus irányt kell mutatni, mert ha nem tesszük, egyik pályaelhagyó generációt követi majd a másik. Ez a  program egyúttal egy lehetőség a fiataloknak, hogy a saját korosztályukban, 16-17 évesen már példaképpé tudjanak avanzsálódni a saját kis térségükben. Ha már a lehetőséget meg tudjuk nekik erre adni, akkor már megérte megcsinálni.” – zárja a gondolatot Krivács András.

Fotó: Csárdás Ferenc, Koncz Márton