Ismerjük meg jobban a kékfrankost!

Szerző: | 2018.04.17 | Események, Hírek

Április 21-én a budapesti Danubius Hotel Gellértben 15 borvidék több mint 50 borászatának száznál is több bora lesz kóstolható a Winelovers Kékfrankos Április Nagykóstolóján. Az ország minden tájáról érkező kiállító pincészeteknél rozék, fajtaborok, kékfrankos alapú házasítások, bikavérek, frissebb és korábbi évjáratokból érkezett tételek egyaránt elérhetőek lesznek.

A kékfrankos hazánk legnépszerűbb és legelterjedtebb kékszőlő-fajtája: országszerte közel 8000 hektáron termesztik, ami nagyjából 12-13%-át teszi a hazai szőlőskerteknek. A kékfrankosból készült borok a fogyasztókat elsősorban gyümölcsösségükkel és stílusbeli változatosságukkal nyűgözik le: a borászok pedig a fajta megbízhatóságát és sokoldalúságát hangsúlyozzák.

A nagykóstoló programját a Borkollégium Pop-Up School három ingyenes kiselőadásai gazdagítja: a 35. születésnapját ünneplő egri Tóth Ferenc Pincészet mutatja be három válogatott borát; két dűlőszelektált tételt hoz a KisBécs a szomszédos Ausztriából, a bikavérek kedvelői pedig ezen stílusról szerezhetnek bővebb ismereteket egy szekszárdi és egy egri bor kíséretében.

2018 a Kékfrankos Éve hazánkban. A magyarországi termelők egybehangzó véleménye szerint komoly lehetőség előtt áll a kékfrankos: mind itthon, mind pedig a nagyvilágban egyre nagyobb figyelmet kapnak a helyi szőlőfajták, különösen akkor, ha könnyen értelmezhető, kiszámíthatóan jó minőségű, kiváló ár-érték arányú borok készülnek belőlük. Önálló fajtaborként vagy házasításban is megmutatja erényeit, legyen szó akár rozékról, könnyed, gyümölcsös stílusú vörösökről vagy hordós érlelésű, komplex csúcsborokról.

Tesztgyőztes kékfrankosok

A nagykóstolót immár hagyományosan megelőző bortesztre kékfrankos fajtaborokat és kékfrankos alapú házasításokat, bikavéreket vártak a szervezők. A nemzetközi borakadémikusokból álló független szakmai zsűri a 60 bort vakon kóstolva, egységes és objektív szempontok szerint, a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége (Les Grands Concours Internationaux De Vins Et Spiritueux) által ajánlott és UIOE, valamint az OIV által kialakított 100 pontos, pozitív bírálati lap alapján bírálta.

Zsűritagok voltak:

Bálint László nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a FurmintUSA alapítója, a Borkollégium oktatója

Domián Emese nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a Gerbeaud Kft. gazdasági igazgatója

Kielmayer Kristian nemzetközi borakadémikus (DipWSET), borszakértő, a Borkollégium oktatója

Krasznai Zsófia nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a MoVIN Wine Consulting Agency alapítója, a Borkollégium oktatója

Vancsik Ivett nemzetközi borakadémikus (DipWSET), a Vinoport.hu főszerkesztője

A mezőny oroszlánrészét a kékfrankos fajtaborok adták: ezekből összesen 45, 2016 és 2008 közötti tételt kóstolt a zsűri.

Top 10 kékfrankos 2018

  1. Etyeki Kúria, Kékfrankos 2015
  2. Günzer Zoltán, Kékfrankos Prémium 2012
  3. Csányi Pincészet, Teleki Selection Villányi Kékfrankos 2015

4-5. Ostorosbor Pincészet, Soltész Egri Kékfrankos 2015

4-5. Tűzkő Birtok, 7frankos 2013

  1. Garger Imre, Kékfrankos Válogatás 2015
  2. Konyári Pincészet, Jánoshegyi Kékfrankos 2015

8-9..Iváncsics Zoltán, Soproni Kékfrankos 2015

8-9. Dula Szőlőbirtok, Egri Gőzmalmos Kékfrankos 2009

  1. Csányi Pincészet, Chateau Teleki Villányi Kékfrankos 2015
  2. Taschner Bor- és Pezsgőház, Soproni Kékfrankos Weidengrund 2008

A kékfrankos alapú házasításokból, bikavérekből 13 tétel érkezett a versenyre; ezek közül a három legjobb bort nevezte meg a zsűri.

Top 3 kékfrankos alapú házasítás

  1. Tüske Pince, Szekszárdi Bikavér 2016
  2. Ostorosbor Pincészet, Soltész Egri Bikavér 2015
  3. Takler Borbirtok, Bikavér 2015