Ismert és felfedezésre váró cseh sörök Budapesten

Szerző: | 2016.06.29 | Események, Hírek

Immár kilencedik alkalommal zajlik a cseh sörök széles választékát bemutató Budapesti Cseh Sörfesztivál Budapesten, a Hősök terénél, június 24. és július 3. között.

Ha Csehországot és Magyarországot összehasonlítjuk, azt tapasztaljuk, hogy Csehország ugyan kisebb hazánknál 15 ezer négyzetkilométerrel, viszont közel 1 millióval több lakosa van. Ezek nem számottevő különbségek. Viszont ha a két ország sörpiacát vetjük össze, ahogy mondani szokás: ég és föld a különbség.

A csehek 19 millió hektoliter fölötti mennyiségben főznek sört – ez nagyjából háromszorosa a hazai termelésnek. A cseheknél az egy főre jutó sörfogyasztás az utóbbi huszonöt évben 166 (Magyarországon100) liter/évről visszaesett 140 (Magyarországon 64) liter/évre.

A privatizáció előtt Csehországban 63 (Magyarországon 7) sörgyár működött. Miközben nálunk a sörgyárak – az egy pécsi és a rövid tündöklés után bezárt monori kivételével – multinacionális cégek kezébe kerültek, addig Csehországban a gyárak csak kisebb része került a söróriások kezébe, igaz ezzel együtt is a termelés több mint kétharmada főtt ezeknek a gyáraknak az üstjeiben.

A fenti számok is mutatják, hogy milyen hatalmas az eltérés a két sörpiac között. Míg itthon 5 nagy sörgyár működik, Csehországban 47, és ahogy említettük ezek többsége független, vagy valamelyik nagyobb cseh tulajdonú sörgyári csoport – Lobkowicz, PMS Přerov – része. Ezek a gyárak mindegyike legalább ötféle sört gyárt, így könnyű kiszámolni, hogy a fogyasztó kegyeiért több mint 300 különféle sör vetélkedik. És akkor még nem tettünk említést a kis sörfőzdékről – a kifejezés alatt 20 ezer hl/év mennyiséget meg nem haladó üzemeket értjük.

1994-ben Csehországban mindössze tucatnyi főzde működött – mint a brnói Pegas, vagy a prágai Novomestsky Pivovar – ám számuk 2010-ben érte el a 100-at és 2016-ra meglett a 300. kis főzde is.

Szóval, van miből válogatni, és a szervezők igyekeznek a megszokott finomságok mellett, eddig ismeretlen söröket is megismertetni a közönséggel a 9. Cseh Sörfesztiválon

 

Kóstolók és ingyenes belépés

Az idei sörfesztiválon a korsó sörök 600, 700, 800 és 900 forintos áron kaphatóak, a korsó űrmértéke természetesen fél liter. A háromdecis dózis 400, 500 és 600 forintért lesz megvásárolható. Minden pavilonnál lesz lehetőség egy decis kóstolót kérni ez a sör márkájától függetlenül 200 forint, a kóstoláshoz műanyagpoharat adnak.

A standokon műanyagkorsókba csapolják a sört. Azok számára, akik ragaszkodnak az üvegpohárhoz, egyrészt biztosítanak lehetőséget, hogy elmossák a saját poharaikat, másrészt árusítanak egyszerű söröskorsókat, melyeket a helyszínen megvásárolhatóak.

A 9. Budapesti Cseh Sörfesztiválra a belépés továbbra is ingyenes, a pavilonoknál készpénzzel lehet fizetni.