Ismét Budapestre jön Szekszárd

Szerző: | 2015.05.04 | Hírek

Ha valakinek még nincs meg a kedvenc szekszárdi termelője, akitől nem csak a kadarkát, de rozét, kékfrankost, szekszárdi bikavért vagy nemzetközi fajtákból készített vörösborokat szerezhet be, annak a 2015. május 8-án a Corinthia Hotel Budapestben, a Szekszárdi Borvidéki Borbemutatón a helye.
A 18-21 óra között megrendezésre kerülő sétáló kóstolón már csak azért is érdemes részt venni, mert a nyári slágernek számító kadarka több formában is megízlelhető lesz, hiszen bizonyos borászok rozé, mások siller vagy vörösbor formájában hozzák Budapestre e szőlőfajta borát. A kizárólag kadarkából készülő borok mellett pedig érdemes lesz belekóstolni a szekszárdi bikavérekbe is, hiszen ezekben a borokban is megtalálható a kadarka. A rendezvényen húsz borászat mutatja be három-három borát az aktuális borkínálatból és ezentúl egy helyi pálinkafőzde is segít szélesíteni a borvidékkel kapcsolatos kóstolási élmények körét.
Ahogy az ételek kapcsán, úgy a borok esetében is tapasztalható a szezonalitás jelensége. Bár vannak olyan borkedvelők, akik a nyári kánikulában is szívesen fogyasztanak testes vörösborokat és olyanok is akadnak, akik a téli estéket sem tudják elképzelni egy légies cserszegi fűszeres nélkül, addig a legtöbb borfogyasztó bizonyos mértékben illeszkedik az aktuális évszak időjárásához a borválasztáskor. Tévedés azt gondolni, hogy a nyár kizárólag a könnyed fehérborok, rozékról és sillerekről szólhat, hiszen a vörösborok kategóriájában is találhatunk ehhez az évszakhoz illő tételeket, például a kadarkát.
A kadarkából készített vörösborok legfontosabb jellemzőit Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus a következőképpen foglalja össze: „Evidencia, hogy a kadarka alapvetően a savhangsúlyos vörösborokat adó fajták közé tartozik, bármely klónjáról legyen is szó. A bor karakterét a finom és elegáns savszerkezet, könnyed tannintartalom, jó egyensúly, aromatikában a fűszeresség és piros bogyósokat idéző gyümölcsösség határozza meg. A jó kadarka soha nem nehézkes, élénksége egyszersmind lendületet is ad a bornak.”
Ha pedig kadarka, akkor a hazai borvidékek közül érdemes – akár szó szerint, akár csak átvitt értelemben egy borszaküzlet kínálatának segítségével – Szekszárd felé venni az útirányt, hiszen ezen a borvidéken kiemelt szerepet szánnak ennek a fűszeres, zamatos vörösbort adó szőlőfajtának. Persze ahány termelő, annyiféle kadarka, hiszen az adott borok stílusát sok tényező befolyásolja az ültetvény elhelyezkedésétől, az évjáraton át a borkészítés módszeréig és az érlelési idő hosszáig.

Jegyvásárlás és további információk: http://kulcsaszivedhez.hu/
Az esemény Facebook oldala: https://www.facebook.com/events/357673311090631/