Ismét súlyos mérgezést okozott a fertőzött fűszerkömény

Szerző: | 2018.04.27 | Alapanyagok, Hírek

Két ember és egy turistacsoport tagjai, összesen 19-en kerültek két budapesti kórházba atropinmérgezéssel az utóbbi napokban, állapotuk az orvosok megítélése szerint súlyos. Zoltai Anna, a NÉBIH osztályvezetője érdeklődésünkre elmondta, hogy mindnyájan egy budapesti étterem gulyáslevesét fogyasztották, amelyhez fűszerköményt használtak fel.

A NÉBIH ellenőrei mintavételt végeztek az étteremben, és a további megbetegedések megelőzése érdekében, és azért, hogy ne keltsenek feleslegesen pánikot, a hatóság visszahívta három vállalkozó termékét, az általuk forgalmazott fűszert.

Zoltai Anna kiemelte, hogy ez már a harmadik mérgezés, amit az atropin okozott: tavaly decemberben szintén egy étteremben voltak megbetegedések, idén márciusban pedig ugyanilyen fertőzött köménymagot kellett kivonni a forgalomból. Kérdésünkre, hogy ugyanazok a forgalmazók állnak-e most is a háttérben, az osztályvezető azt mondta, nem zárható ki a közös eredet. Ennek valószínűségét az erősíti meg, hogy mindegyik szállítmány Egyiptomból érkezett. (Ezzel kapcsolatban a NÉBIH közleménye és az érintett vállalkozások adatai itt olvashatóak.)

Jelenleg is folynak a célellenőrzések a budapesti étterem beszállítóinál, az ellenőrök fűszerüzemben, nagykereskedőknél is vizsgálódnak, de a most következő hosszú hétvége nem kedvez a helyzet felderítésének. A közétkeztetésben résztvevők nincsenek veszélyben, a riasztást mindenki megkapta. A legnagyobb közétkeztetők levették étlapjukról a köményt.

A fertőzött köményt nem könnyű szabad szemmel felismerni, ezért az osztályvezető azt tanácsolja, hogy a konyhákon ne használjanak őrölt köményt, az egész köményt pedig egy tiszta fehér lapra borítsák ki, és vizsgálják meg, van-e benne szennyezés. Zoltai Anna azt hangsúlyozta, hogy az élelmiszervállalkozóknak felelőssége van a termékek forgalmazásával kapcsolatban. Mivel ugyanaz a termék harmadszor okozott megbetegedéseket, ez azt is jelenti, hogy a vállalkozók nem hívták vissza a korábban már érintett termékeket. Kétségtelen, hogy az egyiptomi fűszerkömény felismerését megnehezítette az is, hogy forgalmazói azt magyar termékként dobták piacra.