Ízes Magyarország: Mesztegnyői Rétesfesztivál és Falunap

Szerző: | 2019.07.19 | Események, Hírek

Kívül ropogósra sült, belül szaftosan puha rétesek a főszerepben Mesztegnyőn, július 20–21. között, ahogy nagyanyáink készítették.

„Somogyország” tradíciói közt mindig előkelő helyet foglalt el a réteskészítés. A receptek családról családra szállnak, a sütés tudományát a nagymamák örökítik tovább a fiatalokra.

Tőlük lehet majd ellesni szombaton a dagasztás és nyújtás tudományát a rétessütés hagyományának megőrzésére éppen húsz éve életre hívott fesztiválon.

A Rétesutcán a hagyományos tökös-mákos, túrós-meggyes, diós-almás ízek mellett különleges töltelékeket is lehet majd kóstolni.

Míg a kemencében sül az adagunk, a réteskészítő verseny résztvevőinek kézmozdulatait is megfigyelhetjük.

Tavaly több mint 10 ezer rétest sütöttek a mesztegnyőiek, és mind elfogyott! A vasárnapi falunapon is szívesen látják a messziről érkezőket.

A vendégeket a Balkan Fanatic, a Budapest Marching Jazz Band és hagyományőrzők szórakoztatják, a kisebbeket gyermekszigettel várják.

 

3 hely, amit látni kell a környéken


Mesztegnyői Állami Erdei Vasút: A Felsőkakra közlekedő kisvonat 9 kilométer hosszan kanyarog a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet érintetlen területén, csodaszép erdők, mezők és tavak között.

 

Helytörténeti Gyűjtemény: 1000 tárgyon keresztül mesél a mesztegnyőiek múltjáról és mindennapjairól.

 

Berzsenyi Dániel Emlékház: Mindössze 12 kilométert kell utazni Nikláig, a költő egykori lakóházáig. Levelek, kéziratok és a vidéki nemesi élet mindennapi kellékei rajzolják elénk Berzsenyi portréját. Niklán egy interaktív méhészeti kiállítás is megtekinthető.

Infó: mesztegnyo.hu

 


 

A cikk a Magyar Turisztika Szövetség Alapítvány Ízes Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: