Kívül ropogósra sült, belül szaftosan puha rétesek a főszerepben Mesztegnyőn, július 20–21. között, ahogy nagyanyáink készítették.
„Somogyország” tradíciói közt mindig előkelő helyet foglalt el a réteskészítés. A receptek családról családra szállnak, a sütés tudományát a nagymamák örökítik tovább a fiatalokra.
Tőlük lehet majd ellesni szombaton a dagasztás és nyújtás tudományát a rétessütés hagyományának megőrzésére éppen húsz éve életre hívott fesztiválon.
A Rétesutcán a hagyományos tökös-mákos, túrós-meggyes, diós-almás ízek mellett különleges töltelékeket is lehet majd kóstolni.
Míg a kemencében sül az adagunk, a réteskészítő verseny résztvevőinek kézmozdulatait is megfigyelhetjük.
Tavaly több mint 10 ezer rétest sütöttek a mesztegnyőiek, és mind elfogyott! A vasárnapi falunapon is szívesen látják a messziről érkezőket.
A vendégeket a Balkan Fanatic, a Budapest Marching Jazz Band és hagyományőrzők szórakoztatják, a kisebbeket gyermekszigettel várják.
3 hely, amit látni kell a környéken
Mesztegnyői Állami Erdei Vasút: A Felsőkakra közlekedő kisvonat 9 kilométer hosszan kanyarog a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet érintetlen területén, csodaszép erdők, mezők és tavak között.
Helytörténeti Gyűjtemény: 1000 tárgyon keresztül mesél a mesztegnyőiek múltjáról és mindennapjairól.
Berzsenyi Dániel Emlékház: Mindössze 12 kilométert kell utazni Nikláig, a költő egykori lakóházáig. Levelek, kéziratok és a vidéki nemesi élet mindennapi kellékei rajzolják elénk Berzsenyi portréját. Niklán egy interaktív méhészeti kiállítás is megtekinthető.
Infó: mesztegnyo.hu
A cikk a Magyar Turisztika Szövetség Alapítvány Ízes Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: