Ízes Magyarország: Pécsváradi Leányvásár

Szerző: | 2019.10.16 | Hírek

Néptánc, sült gesztenye, mézeskalácsszív és párkeresés – ezek az ősi gyökerekkel bíró leányvásár hívószavai, amelyet október 18-20. között rendeznek meg.

 Az országos hírű fesztivál jóval több, mint néptáncegyüttesek találkozója. A török hódoltság végéig visszanyúló történetét diákok dolgozzák fel pályázatokon, szakdolgozatokban, néprajzi, turisztikai szempontok szerint. De miért leányvásár a neve? Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató leírásából kiderül, hogy a Zengő-hegy körül a török háborúkat átvészelt kis falvak népének ifjúsága évenként találkozott egymással Várkonyban és a rá következő országos vásáron, Pécsváradon. A leányok legszebb ruháikban sétáltak, nótáztak és táncoltak, a serpenyőkben pedig illatos gesztenye pirult. Alkalom volt ez az ismerkedésre, barátkozásra, de legfőképpen a szerelemébresztésre. Ezt a kedves párkereső ünnepet keltették életre 1966-ban 15 néptánccsoport fellépésével, s nevezték el tréfásan leányvásárnak.

A belépődíjas rendezvényen – 14 év alattiaknak és helyieknek ingyenes –ma már mintegy ezer néptáncos lép fel, elmaradhatatlan a Leányvásár szépének megválasztása. Gasztroudvar, koncertek és interaktív gyerekműsorok színesítik a programot.

Infó: pecsvaradileanyvasar.hu

A LUKÁCS NAPJÁHOZ KÖTŐDŐ ÖSSZEJÖVETELEN NEM CSAK A MÉZESKALÁCSSZÍVEK TALÁLHATNAK EGYMÁSRA.

ÉLJE ÁT!

  • Vegyen részt gyermekével a kishercegnők délutánján és pizsipartiján, vagy a fiúknak szóló apródképzőn és bátorságpróbán, sok játékkal, mulatsággal, tündérvacsival és óriások reggelijével a pécsváradi várban!
  • Csónakázzon festői környezetben Baranya első mesterséges taván, a Dombay-tavon!
  • Túrázzon az Óbányai-völgyben! A romantikus patakvölgyben olyan természeti csodákat láthat, min a Ferde-vízesés vagy a Csepegő-szikla.

3 HELY, AMIT LÁTNI KELL

Pécsváradi vár: Bencés monostorként Szent István alapította. Altemplomában a legrégebbi hazai bizánci típusú freskó látható. Érdekes a gyógynövénykert, a kovácsműhely, a füstöskonyha és az ispotály is.

Zengő: A Mecsek legmagasabb pontja, nevét a népmonda azzal magyarázza, hogy a hegy zúgása nem más, mint a bent rekedt kincskeresők kiabálása. Számos túraútvonal szeli át.

Míves Tojás Múzeum, Zengővárkony:A tojáshímzés és -díszítés hagyományait mutatja be országonként és tájegységenként, vitrineiben jelenleg 2230 díszített tojás látható.

A cikk a Magyar Turisztika Szövetség Alapítvány Ízes Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója:

https://www.szerencsejatek.hu