Ízes Magyarország: Törteli Juhászfesztivál

Szerző: | 2019.08.21 | Hírek

Tisztelgés a juhász szakma és a magyar birkahús előtt, amelyről itt bebizonyítják, milyen ízletes.

Az augusztus 25-i fesztiválon idén ötödszörre lehet benevezni a népszerű birkafőző versenybe, amely évről évre több ezer látogatót vonz a Pest megyei Törtelre. A rendezvény szakmai megálmodója, Sebők Mihály több mint ötven éven keresztül tevékenykedett a juhágazatban, törzstenyészete Európa-szerte elismert.

Halála után a gazdaságot családja viszi tovább, emléket állítva a családfő kivételes elhivatottságának, ezért is lett a délelőtti szakmai programok helyszíne a mintateleppé minősített gazdaság.

A rendezvény fő helyszínén, a KSK Sporttelepen már reggel a tűz fölé akasztják a bográcsokat,

s amíg puhul a birkahús, addig a látogatókat meghívott fellépők és a helyi táncegyüttes szórakoztatja,

de lesz állatsimogató és látványbirkanyírás is.

A kicsiket a Boglárka Hagyományőrző Kulturális Egyesület avatja be a régi népi játékok rejtelmeibe.

 

3 hely, amit látni kell a környéken

Aqua Centrum Csúszdapark, Cegléd: 18 óriáscsúszda egy középkori vár hangulatát idéző, mesés elemekkel gazdagított parkban, ahol az egyik legextrémebb kihívás az ingacsúszda.

Arany János Muzeális Gyűjtemény, Nagykőrös: Arany János Nagykőrösön írta legszebb balladáit. A városi múzeum Tudáslabirintusa a 19. századról mesél, szabadulószobáját a Tetemre hívás című ballada ihlette.

Abonyi Lajos Falumúzeum: Abony magtárból kialakított múzeuma az alföldi település megszűnőben lévő tanyagazdálkodásának eszközeit, ritka vagy elfeledett kismesterségek használati tárgyait mutatja be.

Infó: tortel.hu

A cikk a Magyar Turisztika Szövetség Alapítvány Ízes Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója:

https://www.szerencsejatek.hu