Ízes Magyarország: Vanyarci Haluskafesztivál

Szerző: | 2019.09.12 | Hírek

„Úgy tartja a fáma, hogy a haluskát híres földink, Mikszáth Kálmán is szerette.” S hogy milyen is az igazi haluska, megtudhatjuk a szeptember 14-i fesztiválon.

Nógrád megye szépséges kis falujában, a Palóc út részét képező Vanyarcon idén is főzőversenyt hirdetnek „a tót atyafiak” és „a jó palócok” népszerű eledeléből, hiszen a krumpli alapú haluska, azaz sztrapacska Palócföld jellegzetes étele.

A zsűri és a látogatók több mint ötvenféle haluskát kóstolhatnak meg, a programot a népszerű haluskaevő verseny, haluskaszaggató tánc és népviseleti bemutatók fűszerezik. A műanyagmentes fesztivál évek óta arra buzdít, hogy aki teheti, hozzon magával nem eldobható saját tányért és evőeszközt.

Igazi vásári forgatag várja itt a vendéget, aki jól teszi, ha hozza a család apraját-nagyját: népi gyermekjátékokban, lovaglásban, méghozzá igazi rendőrparipán, vagy akár sétatraktorozásban lehet részük. A fesztivál előestéjén, 13-án a Csík Zenekar avatja fel koncertjével a megújított szabadtéri színpadot.

Infó: vanyarcfalu.hu

http://vanyarcfalu.hu/

3 hely, amit látni kell a környéken

 

Viselettörténeti Babamúzeum, Vanyarc: A helyi népviseletbe öltöztetett babákon nyomon követhető a változás, melynek szembetűnő jele a ruhák színesedése és a szoknyák rövidülése 100 év távlatában.

Tolnay Klári Emlékház, Mohora: A 20. század egyik legnagyobb magyar színművészének emlékét ápoló, ritka fotókat és számos tárgyi emléket bemutató kiállítóhely a gyermekkor színhelyén, a hajdani családi birtokon.

Hunnia CsipkemúzeumTerény: Feltárul a textilek királynőjének varázslatos világa, múltja és jelene, s akár ki is próbálhatjuk a vert csipke készítését.

 

A cikk a Magyar Turisztika Szövetség Alapítvány Ízes Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója:

A cikk a Magyar Turisztika Szövetség Alapítvány Ízes Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója:

https://www.szerencsejatek.hu