Ízes Magyarország: Vonyarcvashegyi Kolbászoló

Szerző: | 2019.11.14 | Hírek

A hagyományos disznóvágás felidézése kolbásztöltő versennyel fűszerezve, november 16-án.

Kezdjük a napot egy kupica erős pálinkával, majd lássunk neki a leölt disznó tisztításának, pörzsölésének és feldolgozásának épp úgy, ahogy szüleink és nagyszüleink tették egykoron. A vonyarciak idén is számítanak a Kolbászolón a látogatók aktív részvételére, hogy aztán jobban essen a reggelire feltálalt velő és resztelt máj. Délelőtt veszi kezdetét a kolbásztöltő verseny: 30 csapat gyúrja, sózza, fűszerezi majd a húst, tölti a jobbnál jobb kolbászokat. Az érdeklődők elleshetik a májas-véres hurka, házi kolbász és tepertő készítésének titkát, közben élvezhetik a harmonikaszót és az Irigy Hónaljmirigy koncertjét. Aki még nem telt el, déltől hurkát, kolbászt, sült császárt vagy toros káposztát kóstolhat, hogy aztán házi rétessel és a helyi pincék boraival koronázza meg a disznótoros lakomát. A napot Dj. Szunyog és a slágerek éjszakája zárja.

 

3 hely, amit látni kell a környéken

Szent Mihály-domb, Vonyarcvashegy: Romantikus helyszín páratlan kilátással a tóra. A legenda szerint a dombon álló bűbájos kápolnát hálából emelték a pusztító, balatoni vihart túlélő halászok.

Ökoturisztikai Látogatóközpont, Badacsonylábdihegy: Audiovizuális eszközök, filmek, dokumentumok tárják fel a látogató előtt a környék természeti értékeinek gazdagságát.

Szegedy Róza Ház, Badacsony: Az irodalom- és borkedvelőknek egyaránt élményt nyújtó múzeumában jól megfér egymás mellett Kisfaludy Sándor és Tatay Sándor emlékkiállítása, valamint a borászati gyűjtemény.

Infó: vonyarcvashegy.hu, west-balaton.hu

https://vonyarcvashegy.hu/

https://west-balaton.hu/

 

A cikk a Magyar Turisztika Szövetség Alapítvány Ízes Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója:

https://www.szerencsejatek.hu