Megjelent a Vendéglátás január-februári lapszáma

Szerző: | 2017.02.08 | Céghírek, Hírek

Széll Tamásék bravúros szereplése, emelkedő minimálbér, rezisztens szőlőfajták, ciderek, savanyítás, és egy bortanácsadó gondolatai a borstratégiáról – már elérhető a Vendéglátás magazin idei első száma.

A tartalomból:

Bocuse d’Or: az út Lyonig  

Rendhagyó módon idén a világ legnagyobb presztízsű szakácsversenyének szervezői a megmérettetés 30. évfordulója előtt tisztelgő bresse-i csirke mellé vegán tányért kértek a versenyzőktől.

Lassan oszlik a homály az áfacsökkentésről    

A vendéglátás áfakulcsának két lépcsőben tervezett csökkentése január elsején indult el, hiszen a 2017-es adócsomag tartalmazta az éttermi szolgáltatások áfájának 27-ről 18-ra mérséklését.

Mit hoz az emelkedő minimálbér?      

Az aggasztó méretű munkaerőhiány megoldásának egyik lépéseként döntött a kormány tavaly év végén arról, hogy két lépcsőben megemeli a minimálbért.

Fermentáció a konyhában    

A legtöbb élelmiszerünk fermentációval készül. A sajt, a kenyér, a sör, a bor készítésének erjesztési technológiái évezredek óta fontos szerepet töltenek be táplálkozásunkban.

Egészségtudatos gasztronómia: tejhelyettesítők

A tejre már régóta nem érvényes az „élet, erő, egészség” szlogen: mind a táplálkozási szakértők, mind a közvélemény szerint az egyik legvitatottabb alapanyaggá vált. A laktózintolerancia és a tejérzékenység felderített eseteinek gyakorisága miatt a vendéglátásnak is fel kell készülnie a helyettesítő termékek használatára.

Házi, friss, természetes és egyszerű: napjaink trendjei

Évtizednyi viszonylagos változatlanság után a 2017-es gasztronómiai előrejelzésekben határozott elmozdulást tapasztalhatunk: praktikusabbak, életszerűbbek, s jóval közelebb állnak a tradícióhoz, a tömegek étkezési kultúrájához, mint a fine-dining központú korábbi elképzelések.

Sörétterem kocsmaételekkel   

A sörforradalomként aposztrofált jelenség egyik igen pozitív mellékhajtása, hogy a sör lassan itthon is kezdi visszaszerezni jogos helyét a gasztronómiában, és immár nem csak a fine diningban, hanem a mindennapok vendéglátásában is.

Élményközpontú vendéglátás   

Az eddigi gyakorlat szerint a gasztronómiát középpontba helyezve a tűzhely köré építették az éttermeket. Az Eventrend tulajdonosai azt mondják, fordítsuk meg a dolgot, mérjük fel az igényeket, tervezzük meg a teljes vendégélményt, majd e mögé állítsunk be a dizájnt, gasztronómiát, szervizt.

Küszöbön a bioborok új generációja?   

Itt az ideje félretenni a rezisztens szőlőből készült borokkal kapcsolatos előítéleteinket, megszülettek ugyanis azok a korszerű fajták, amelyek már a borszakértők szerint is versenyképes minőségű, élvezetes borokat képesek adni.

Magyarország az utolsó utáni pillanatban van   

A Corvinus Egyetem tanárával beszélgettünk a magyar bor helyzetéről, stratégiáról, kommunikációról, kiugrási lehetőségekről. Fiáth Attila Harvard és Cambridge után Rusztot is sikerrel abszolválta, s szerezte meg a nemzetközi borakadémikusi címet.

Szokott fájni a feje a bortól?

Bort inni jó. Néha sokat is. Aztán van úgy, hogy másnap semmi bajunk sincs, de megesik, hogy kínzó fejfájással ébredünk, ami a bekapkodott pirulák ellenére is kitart délig. Mi az oka ennek a változó hatásnak?

Télen-nyáron cider

Sokan egyszerű nyári szomjoltónak tartják a cidert, pedig változatosságával, széles ízskálájával és tág határok között mozgó alkoholtartalmával valós alternatívát jelent a sör és a bor mellett, ráadásul forralva télen is kiváló társasági ital.

Harissa és azon túl

Tunézia rengeteg látnivalója és történelmi emlékei miatt vált népszerű üdülőhellyé, ám gasztronómiája is figyelemre méltó, ráadásul borai szintén izgalmas felfedezésekre csábítanak.

A Vendéglátás magazin előfizethető itt: https://vendeglatasmagazin.hu/elofizetes/