Jelentős terméskiesés várható a csemegekukoricában a súlyos aszály miatt

Szerző: | 2022.09.19 | Hírek

Gondban az ágazat: a világpolitikai és világgazdasági események okozta rendkívüli gazdasági helyzet, a költségek robbanásszerű növekedése mellett idén a természet is látványosan ellenünk dolgozik.

A zöldség-gyümölcs feldolgozóipar két legjelentősebb termékében, a csemegekukoricában és zöldborsóban is jelentős a termésveszteség – írja a Fruitveb Hungary.

Csemegekukoricát az utóbbi években jellemzően 30-35 ezer hektáron termeltünk, átlagosan 500-550 ezer tonna mennyiségben, míg zöldborsót – csökkenő tendencia mellett – 18-20 ezer hektáron 80-120 ezer tonna közötti mennyiségben állítottunk elő. E termékpályákon a termelés és a feldolgozóipar egymásra utaltsága nagyon jelentős. E két zöldségkultúra együttesen a hazai zöldségtermő terület 60%-át teszi ki. Mindkét terméket 90-95%-ban a – zöldség-gyümölcs feldolgozóipari kibocsátás 2/3-át adó – hűtő- és konzervipar veszi fel. Ugyanakkor az is igaz, hogy hűtő- és konzervipar alapanyag-felvásárlásának 70-80%-át a csemegekukorica és zöldborsó adja, így kapacitáskihasználtságát e két növény határozza meg.

A gondok már a szezon kezdete előtt jelentkeztek: a tavaszi termeltetési szerződésekkel összefüggő tárgyalások során egyértelművé vált a feldolgozók számára, hogy vagy elfogadják a termelők jelentős áremelésre vonatkozó javaslatát, vagy tudomásul veszik, hogy nagy mértékben visszaeshet az elérhető termőterületek mérete.

A csemegekukorica és zöldborsó termékpálya szereplői idén jelentős gazdasági károkat fognak elszenvedni, Fotó: 123rf.com

Ráadásul, alighogy megköttettek a termelési szerződések, kitört az orosz-ukrán háború, robbanásszerűen növelve az ágazat egyébként is gyorsan növekvő költségeit, különösen – a feldolgozókat rendkívüli módon sújtó – elektromos energia- és földgáz-költségeket. Az energia költsége már a válság előtt is a fagyasztott és konzerv termékek összes költségének közel 10 százalékát tette ki, majd ez a költségtényező emelkedett öt-tízszeres mértékben az elmúlt egy évben, különösen a megelőző 4-6 hónapban.

A makrogazdasági körülmények mellett az elmúlt 12 hónap időjárása is nagyon kedvezőtlenül alakult.

A júniusban betakarított zöldborsónál mintegy 10-15%-os termésveszteség volt tapasztalható, az öntözetlen állományok kifejezetten gyenge termést produkáltak. A sok forró nappal tűzdelt aszályos nyári időszak eredményeképp az eleve késve induló csemegekukorica-feldolgozási szezon első szakaszában, amit jellemzően az öntözetlen, korai fővetésű állományok szolgálnak ki alapanyaggal, 50-70%-os (néhány esetben akár 100%-os) terméskiesés volt mérhető, de még a későbbi betakarítású öntözött állományokban is 20-30%-os termésdepresszió volt jellemző.

A csemegekukorica és zöldborsó termékpálya szereplői idén tehát jelentős gazdasági károkat fognak elszenvedni az elmúlt évszázad legsúlyosabb aszálya következményként. Ez a rendkívüli időjárási helyzet még inkább kiélezi az ágazat aktuális problémáit, amelyek már eddig is nagyon súlyosan érintették a szektort, különösen a feldolgozóipart: az energiaválság, a munkaerőhiány és a csomagolóanyag-ellátási gondok, továbbá az ezek folyományként megjelenő, előre nem látható mértékű, nagy bizonytalansággal kalkulálható, de sok esetben száz százalékot meghaladó költségnövekedés.