Jézus bora a 7. VinCE Budapesten

Szerző: | 2016.02.17 | Hírek, Italsor

Minden bizonnyal fehér bort ihatott Jézus kétezer évvel ezelőtt – legalábbis erre a következtetésre jutottak DNS-kutatással izraeli kutatók és borászok. Az elmúlt öt évben mintegy 120 helyi izraeli fajtát különböztettek meg a szakértők, és közülük az ősi marawi szőlőfajtából rekonstruálták azt a bort, ami Jézus poharában is lehetett.

Ezt a borritkaságot a VinCE Budapest vendégei is megkóstolhatják a Nagy Sándor mesterkurzuson, március 5-én.

Izraelben az Ariel Egyetemen foglalkoznak olyan DNS-kutatásokkal, amelyek segítségével helyi izraeli szőlőfajtákat azonosítanak a kutatók. Elyashiv Drori önológus vezeti a programot, amelyben az elmúlt öt évben mintegy 120 ősi helyi fajtát különböztettek meg a szakértők – ezek DNS-e az összes korábban ismert import szőlőétől eltér. Drori szerint ezek közül nagyjából húsz alkalmas is lehet a bortermesztésre. Az izraeli kutatók nem mellesleg azzal is kísérleteznek, hogy az elhalt szőlőmagokat élő szőlő szövetével „ötvözzék”, s így – mintegy a Jurassic Park filmben látott minta alapján – támasszanak fel régen eltűnt fajtákat.

Az ősi magvakat változatos helyeken lelik fel. Előfordult már, hogy antik szamárürülékből nyertek ki szőlőmag-maradványokat. Írásos források is biztatják az izraeli ősszőlők után nyomozókat, a Talmud egy időszámításunk szerint 220-ban keletkezett bejegyzése szerint a dzsindali (dzsandali vagy gordali) szőlő „rágva puha, az abból készült bor gyenge”, míg a hamdani (vagy hardali, amit marawinak is hívnak) „rágva kemény, az abból készült bor erős”.

A borkedvelők számára izgalmas lehet megkóstolni egy olyan bort, amit Dávid király is ihatott, s Jézus is kortyolhatott tanítványaival az utolsó vacsorán. A Recanati által készített 2014-es marawiból azonban mindössze 2480 palackkal készült, s csupán tíz tel-avivi étteremben kapható. A tekintélyes izraeli lap, a Haaretz a marawit „az év legfontosabb izraeli boraként” jellemezte, igaz, nem az íze, hanem a származása miatt. A borszakíró még almás, barackos jegyeket is felfedezett benne, Jancis Robinson MW pedig a palesztin Cremisan Pince „Betlehem csillaga” nevű marawi-dzsandali cuvée-jét értékelte nagyra.

Hogy milyen bort ihatott Jézus, egyelőre nem sikerült megnyugtatóan megválaszolni, s ebben a szakértők is megosztottak: ki a fehéret, ki a vörösbort tartja valószínűbbnek.

Minden esetre a fehér, izraeli marawi borritkaságot a VinCE Budapest vendégei is megkóstolhatják a Nagy Sándor mesterkurzuson, március 5-én. A mesterkurzusra az aznapi napijegy mellé lehet belépőt vásárolni.

(Fotó: israel21c.org)