Jubileumra készülődik a Naschmarkt

Szerző: | 2015.10.28 | Alapanyagok, Hírek

Jövőre lesz 100 éves a híres bécsi piac, amely mára Ausztria állami tulajdonban lévő, védett városképi és turisztikai kincse, a háziasszonyok és a vendéglősök kedvenc beszerző helye lett.

Az előkészületekről a piac sajtószóvivője, Alexander Hengl elmondta, számos programmal és még színesebb, érdekesebb kínálattal készülnek. Céljuk egyebek között, hogy a fiatalok is kedveljék meg a piacot, és ez már részben meg is valósult: egyre inkább látni huszonéveseket, akik itt ebédelnek és dolgoznak, ugyanis az éttermi árak megfizethetőek, és ingyenes a wifi-hozzáférés.

A bécsiek patinás piaca a magyarok számára valaha az egzotikus gyümölcsök és zöldségek felfedező helye volt, amikor itthon még nem lehetett kapni a távoli tájakról érkező különlegességeket. Ma is lépten-nyomon lehet itt magyar szót hallani, az árusok között is sok a honfitárs, és nemcsak a szombati bolhapiacon.

Ezen a területen már évszázadokkal ezelőtt is volt piac, bár eleinte csak galambeledelt árultak, a Wien folyócska partján, ami ma már a föld alatt csörgedez. A Naschmarkt Bécs nagyvárossá válásának idején nyílt meg – de Budapesttel ellentétben, ahol fedett csarnokok épültek egymás után – itt megmaradt a szabad tér, csak az árusok költöztek később fedett pavilonokba. Időközben a környék is változott: a XIX. század végén Bécsben egymás után húzták fel a gyönyörű szecessziós palotákat, köztük számosat Otto Wagner tervei alapján.

Még a XX. század hetvenes éveiben sem volt biztos, hogy itt marad a piac, mert autópályát akartak a belváros szívébe vezetni, de aztán erről letettek. A standok kétharmada Bécs város tulajdonában van, egyharmada pedig magánszemélyeké, de a területet ők is bérelik. Mint a sajtószóvivő elmondta, a piac annak ellenére nem nyereséges, hogy 123 eladóhely működik ma, 3 sorban, de nem is törekednek a profitra, hiszen a piac turisztikai vonzereje önmagában jelentős bevételt hoz a városnak.

Ma egyre inkább gasztronómiai központtá válik a Naschmarkt, de ennek aránya is szabályozott: a területen csupán egyharmad lehet a büfék, éttermek száma. Szigorú a minőségellenőrzés, meggondolják, kinek adnak iparengedélyt, az árak feltüntetésére is ügyelnek.