Juhfark Fesztivál Somlón

Szerző: | 2015.08.05 | Események, Hírek

Augusztus 8-án immár 15. alkalommal rendezi meg a Somló és Környéke Borút Egyesület a borvidék legismertebb szőlőfajtájáról és zászlósboráról elnevezett Somlói Juhfark Fesztivált. A rendezvényen kulturális programokkal, koncertekkel, főzőversennyel, táncbemutatókkal várják a vendégeket.

A megszokott programok mellett ezúttal az I. Somlói Juhfrak Borverseny eredményhirdetésére is sor kerül. Az egynapos fesztivál természetesen nemcsak a kulináris élvezetekről szól, a somlóvásárhelyi rendezvénytéren különbőző kulturális programokkal, koncertekkel, főzőversennyel, táncbemutatókkal várják a vendégeket. A rendezvény ideje alatt helyi termékek és kézműves vásár is fogadja a látogatókat. A fesztivált a Mystery Gang fellépése zárja.

A Juhfarkat  sokan ősi magyar szőlőfajtának tekintik, mások szerint eredete máig vitatott. Annyi bizonyos, hogy  szinte egyetlen termőhelyhez, a Somlóhoz köthető fajta. A régi hagyomány szerint a Juhfarkból készült borban gyógyító erő rejlik, a jótékony hatását övező legendák messze földön ismertté tették. A Somlói borok fénykora a Habsburg időkre tehető,  a legenda szerint ugyanis Mária Terézia parancsára a Habsburg főhercegeknek somlói bort kellett inniuk a nászéjszakájukon, hogy biztosan fiúgyermeket nemzzenek. Ettől kezdve nevezték a somlóit a nászéjszakák borának, ami azon a megfigyelésen alapult, hogy a Somló hegy környékén negyedével több fiúgyermek született mint máshol.