Kalandok a félalvilági búfelejtőben

Szerző: | 2016.09.05 | Céghírek, Hírek

Réz és szegecsek, gőzgépek, hőlégballonok, fogaskerekek, a science fiction és a viktoriánus kor világát vegyítő belsőépítészet, formabontó formaruhába bújtatott személyzet, kiváló sörök és a Brit-szigetek ízei várják a látogatót a budapesti Nagykörút legújabb éttermében.

A József körúti Krak’n Town definíciója szerint streampunk szalon, a műfaj úttörője Budapesten. Az egyedi, kreatív, az alapítók szóhasználata szerint a kraft sörökre koncentráló, kimondottan izgalmas hely megnyitásán már sok éve gondolkodtak a Malátabarát Egyesület tagjai, a helyszínt a korábban itt működő Suszterinas (és svéd tulajdonosa) biztosította, a steampunk pedig egy éve merült fel Szűcs Péter üzletvezető fejében – mondta el a megnyitón Csörgics Mátyás, a Malátabarát Egyesület elnöke. Közel egy évnyi ötletelés, közös gondolkodás, rengeteg utazás, külföldi helyszínek tanulmányozása, finomhangolás után szeptember elsején fogadta először vendégeit a látványos fantáziavilágba oltott étterem és söröző, ahol szokatlan utazásra invitálják a betérőket – egy háromszáz évvel ezutáni, az apokalipszist követően újjáépülő, ám technológiai tudásában elmaradt nép alkotta világba, ahol a gőzgép a legfontosabb energiaforrás.

krakn3

Erről a világról a személyzet tagjai szívesen beszélnek, akár rögtönzött tárlatvezetést is tartanak a létesítményben, amelynek minden egyes darabja egyedi és megismételhetetlen, és a részletek is fontos szerepet kapnak.

krakn1

Az ételek közt azonban – a viktoriánus vonalra visszautalva – az angol, skót, ír konyha legismertebb képviselőit találjuk, a reggelitől és a haggistől a skót tojáson át a black puddingig, amelyek az üvegfallal átláthatóvá tett konyhán készülnek, a steakek és a lazacpogácsa társaságában. Az itallapon – és a táblákon -viszont egyértelmű a kraft sörök dominanciája, a nyitáskor a Mad Scientist és a Monyó szortimentje szerepelt, de gyakran kapnak helyet itt új sörök is. És ha már Krak’n Town, akkor a Kraken rum sem hiányozhat az itallapról, de az sem csalódik, aki más párlatokat, esetleg jófajta borokat keres, mivel úgy tűnik, 300 év múlva ezekre még mindig lesz kereslet….

krakn4

A steampunk egy kortárs művészeti irányzat, aminek gyökerei H G. Wells és Jules Verne munkásságáig nyúlnak vissza. Reneszánsza a 80-as évek Angliájából indult, és formavilágával pillanatok alatt belopta magát a mindennapjainkban fogyasztott művészeti termékek közé. Még a mainstream kultúrafogyasztók is találkoznak ezzel a stílussal fogaskerekek, réz idomok és a viktoriánus motívumok formájában filmek, színdarabok és zenekarok díszleteiben. Természetes, hogy egy ilyen kreatív közeg kineveli a saját alternatív szubkultúráját, ami tematikát képez szép- és ponyvairodalmaknak, szerepjátékoknak, képregényeknek.