Séfek figyelem! Nagyszabású grillparty-n mutatkozik be itthon a Kamado Joe!

Szerző: | 2019.07.17 | Hírek

Lássuk, mit tud ez a sok funkciós grillező?

Az utóbbi években robbanásszerűen nőtt a kamado típusú grillezők iránti kereslet. Egyre több grillezés iránt érdeklődő választja a tojás alakú grillezőt, a hagyományos helyett – vagy néha mellett. Nem is csoda, hiszen ezek a grillezők rendkívül könnyen kezelhetőek, elképesztően sokoldalúak és nem utolsó sorban kifejezetten szépek is. De honnan jön ez a tojás alakú grillező?

Ha a kamado eredetét keressük, akkor bizony jó messzire kell mennünk – nem csak távolságban, de időben is. Agyagból készült sütő- és főzőedényeket már évezredek óta használ az emberiség, gondoljunk csak az indiai tandoor kemencékre vagy az észak afrikai tagine edényre. A kamado grill őse egy több mint 3000 éves távol-keleti edény – ekkor kezdtek ugyanis el agyag helyett tartósabb anyagot, kerámiát használni ezekhez az edényekhez.

Eredetileg a japán mushikamadot rizs párolására használták. Kerek alakja és kupola alakú teteje egyértelműen emlékeztet bennünket a modern kamado grillek kinézetére. Már ezek az edények is rendelkeztek kisebb elzárható nyílásokkal, melyek segítségével a hőmérsékletet egyszerűen lehetett szabályozni. A kamado a második világháború után terjedt el Amerikában: a hazatérő amerikai katonák hozták magukkal Japánból a tojás grillt és hamar igen népszerű lett a grill hagyományairól híres kontinensen.

A modern kamado gyártók megtartották az eredeti alakzatot és a lehető legkülönbözőbb kiegészítőkkel biztosítják annak sokoldalúságát. Hiszen egy kamadoban nem csak grillezhetünk, hanem füstölhetünk, párolhatunk, főzhetünk, süthetünk kenyeret, pizzát vagy akár pitét is – valóban csak a képzeletünk szabhat határt.

Így volt ezzel az Amerikában egyik legnépszerűbb tojásgrill márka, a Kamado Joe két alapítója is – szenvedélyük a grillezés és ezt a szenvedélyt szerették volna megmutatni mindenkinek. Azt eleinte álmukban sem gondolták, hogy cégük pár év alatt piacvezető lesz a kerámia grillgyártók között.

A Kamado Joe híres arról, hogy csak is a legjobb alapanyagokat használja, legyen szó akár a grillezőkhöz használt kerámiáról, a grillrácsokhoz használt fémekről, Argentínából származó faszénről vagy fűszerkeverékeikhez használt fűszernövényekről és tengeri sóról. Csak is az elhivatottság, a szenvedély, az alaposság és az innovatív gondolkodás ötvözete hozhat létre ilyen kifinomult, mégis strapabíró termékeket.

Szerencsére a Kamado Joe világhírű termékei Magyarországon is bemutatkoznak, méghozzá egy nagyszabású grillparty, grillbemutató és grillvásár keretében az ürömi székhelyű SpaTrend grilláruházában július 20-án.  A Kamado Joe angol séfjétől első kézből lesheti el a nagyközönség tökéletes angol steak készítésének titkát, a tojásgrillen való grillezés fortélyait, és az előzetesen igényelt kóstoló jeggyel meg is lehet kóstolni a grill rácsáról lekerülő finomságokat.