Kampány a szívószálak mellőzéséért

Szerző: | 2018.08.01 | Céghírek, Hírek

Idén augusztusban a Felelős Gasztrohős Alapítvány ismét a szívószálak mellőzésére buzdítja a lakosságot, ezúttal a Night Mayor Budapesttel együtt, így számos szórakozó-, és vendéglátóhelyen száműzik a műanyagszálat.

A kampányt augusztus 5-én egy nagy, közös szívószálmentes koccintással indítják el a Szabadság-hídon.

A régen még luxuscikknek számító szívószál manapság gyakran automatikusan kerül a poharunkba az éttermek és a szórakozóhelyek jelentős részén. Használatáért azonban nagy árat fizetünk, hiszen több, mint 500 év alatt bomlik le és ekkor sem tűnik el teljesen, csak apró darabokra esik szét. A Gasztrohős számításai szerint egyetlen átlagos hazai étteremben annyi szívószálat használnak évente, amellyel 3 kézipoggyász méretű bőröndöt tölthetünk meg.

A város éjszakai életének fenntarthatóbbá tételéért dolgozó Night Mayor Budapest egyesület meglévő és leendő pártoló tagjai is csatlakoznak a kezdeményezéshez, sőt, a résztvevő helyszíneken augusztustól kezdve a vendégek vagy egyáltalán nem kapnak vagy kérésre PLA (iparilag komposztálható) szívószálat kaphatnak. Ezzel a lépéssel az egyesület számításai szerint havonta közel 160.000 szívószálat vonnak ki a pesti szemetesekből.

A Felelős Gasztrohős részéről 22 budapesti és 2 vidéki Fenntartható Vendéglátóhely tart szívószálmentes hónapot, ezek a: Smúz Café, a Fruccola mindhárom egysége, a Mártogatós, a Jardinette Kertvendéglő, a Funky Pho, az Urbanfood Cafe&Coworking, a HILDA, a Törökméz, a HellóAnyu, a Larus, a Kőleves, a Szimpla Kert és a Szimpla Háztáji, a Doblo, a Pohárszék, a N’iceroll, a Slow Foodiez, a Four Bites, a Placc Café, a BB’z Bar, az Almalomb és a Yes Chef.

A Night Mayor hálózatból az akcióhoz egyelőre 43 budapesti vendéglátóhely csatlakozott: Grund, Budapest Park, Szimpla Kert, Szimpla Háztáji, Akvárium Klub, Kazimir, Kertem, 360 bár, Krak’n’town, Leo Budapest, KIOSK Budapest, BABEL Budapest, Jamie’s Italian, Pest-Buda, 21, Pierrot, Spíler, Spíler Sanghai, Jamie Oliver’s Pizzeria, Hintaló, Kék Ló, Lumen, Doblo, Ötkert, Zsiráf, Mazel Tov, Tereza, Napozó, 4BRO Downtown, Instant-Fogas, Robot, Larm, Liebling, Pont, Frame, Pontoon, Központ, Dobrumba, Három Holló, Élesztőház, Kobuci Kert, BB’Z Bar and Grill és az Esetleg Bisztró.

A Gasztrohősök és a budapesti éjszaka nagykövetei augusztus 5-én a Szabadság hidat is szívószálmentesítik egy flashmob keretében; arra bíztatnak mindenkit, hogy hozzon magával egy jeges italt, fröccsöt vagy érkezzen rúzsban és bizonyítsák be együtt, hogy bármi lehet szívószálmentesen is finom!