Kannával a kézben, Budapesten

Szerző: | 2020.01.15 | Hírek

Az elmúlt öt-tíz évben megjelentek olyan piaci szereplők mind a kiskereskedelemben, mind pedig a vendéglátás területén, amelyek egyértelműen a minőségi teázást képviselik. Elsősorban a fővárosban lett trend az újgenerációs teakultúra iránti érdeklődés; s egyre több program; teakurzusok, workshopok várják mindazokat, akik a filterek áztatása helyett szeretnének megismerni a kínai, a tajvani, a japán vagy a nepáli teák világát.

Bár Budapesten a kilencvenes években sorra nyíltak a teaházak, kialakítva egy stabil közönséget főleg középiskolás és egyetemista diákokból, ezek a helyek inkább a hangulatuk, mintsem a teaválasztékuk miatt lettek népszerűek. Igaz, újdonságnak számítottak az addig kevésbé ismert fekete és zöld teák, de az üzemeltetők részéről sem feltétlenül a teakultúra építése volt a cél. Az ezredforduló környékén kezdtek megjelenni azok a piaci szereplők, ahol már nem az ezotérián és a keleti hangulaton, hanem a kínálaton volt elsősorban a hangsúly.

Igazi kuriózum volt anno a Váci utca egyik bérházának belső udvarán megnyíló 1000 TEA, ahol kezdettől fogva a minőségi teákra fektettek hangsúlyt, és ezzel megjelentek a kínai és a japán teák a hazai piacon. Az üzlet nyitásához a prágai Dobráčajovna teaház adta az ötletet, amely Csehországban azóta franchise-hálózattá fejlődött. Itthon végül stratégiai partnerségben, de saját néven indult el a teázó. Az 1000 TEA egyike azoknak a vállalkozásoknak, amelyek megalapozták a hazai teakultúrát, széles teaválasztékkal és teás eszközkészlettel rendelkeznek, az üzlet pedig több mint két évtizede üzemel. Manapság is nagyon népszerű a hazai vásárlók körében, és elhelyezkedése miatt a külföldiek is szívesen megnézik a bájos belső udvari üzletet, kiszakadva a Váci utca nyüzsgéséből. A kínai és a japán tea a fő profiljuk, de jelentős az indiai fekete teák szortimentje, találunk itt masalachait frissen készítve és a kínai zöldektől a Darjeeling teákig szinte mindent. A látványos puer korongok mellett sokféle eszközön is megakadhat a szemünk, ha végignézzük a polcokat. Nem nevezhető újhullámosnak ez a zegzugos teaház, de minőségi választékával napjainkban is a legjobbak közé tartozik.

Szintén csaknem két évtizede üzemel a Veres Pálné utcai Big Ben Teaház, ahol nem meglepő módon az angol teakultúra van előtérben, ők azóta már bevásárlóközpontban is nyitottak üzletet. Hatalmas választékkal rendelkeznek, a fekete teák mellett itt is találhatunk számos termőterületről zöld és oolong teákat, ugyanakkor elsősorban az ízesített teák és gyümölcsfőzetek jelentik a fő profilt. Rengeteg kiegészítő is megvásárolható az üzletben, jellemzően a nyugati stílusú teás szettek elérhetők, bögrék, kannák, dobozok sokasága sorakozik a pulton és a polcokon. Aki pedig mindezek ellenére inkább kávézna egyet, itt erre is van lehetősége.

A 2000-es években jelentek meg azok a teaüzletek, ahol közvetlenül a termelőtől vásárolt kínai és japán teákat is forgalmaztak. Egyik első és azóta is kiemelkedő képviselője a hetedik kerületben található Flying Bird Tea House, ahol csúcsminőségű kínai és japán teákat kóstolhatunk. Az üzlet korábban a Kazinczy utcában, jelenleg pedig a Nyár utcában működik, stílusában és választékában is nagyon magas színvonalat nyújtva. Az elsősorban a kínai teákra szakosodott Flying Bird rendszeresen szervez teatanfolyamokat, de privát teakóstolókat is. Számos, az utóbbi tíz évben nyílt minőségi teaházat inspiráltak, a manapság teákkal foglalkozó szakemberek többsége megfordult náluk vendégként vagy a teakurzusok résztvevőjeként. Igazi teás közösségi helyszín ez a hetedik kerület közepén.

Sokáig Pest egyik legkisebb, ám annál különlegesebb teaházának számított a Levél, amely a Dohány utca elején működött. Idén azonban egy nagyobb, ötödik kerületi üzletbe költöztek, ahol ugyanolyan szenvedélyesen és precízen látják el információkkal és kínai teákkal a vásárlókat, mint anno a zsinagógával szemben. Az üzlet tulajdonosa egy Magyarországon élő kínai teakereskedő, aki hobbiból döntött úgy néhány éve, hogy Budapesten is belevág a teaüzletbe. Nyilván felesleges lenne összehasonlítani a volument, de még ha lassan is, azért fejlődik az itthoni eladás. A sikerhez nélkülözhetetlen Tardy Tamás, aki a Levél üzletvezetője-teaszakértője, és élelmiszermérnökként az egyik legjobban képzett hazai teás szakember. Választékuk gerincét a puerek alkotják, vagyis a posztfermentált, eredetvédett kínai teák, de értékesítenek zöld és oolong teákat is. Eszközök is vásárolhatók náluk, például a híres yixing kannák, és aki a kínai teázás híve, sokféle csészét, kiöntőt, sőt, teaszenteket is megtalál az üzletben. Autentikus, puritán, visszafogottan elegáns az új helyszín, ahol érdemes elidőzni a teák mellett, és kóstolás közben beszélgetni róluk.

Abszolút kívülállóként került a tea és a vendéglátás közelébe Kapás Dóra és Nagy Balázs, a Teavolution Tea Room&Shop tulajdonosai. Sokáig hobbi szinten, vendégként érdeklődtek a gasztronómia iránt, elsősorban a jó borokat és a jó éttermeket kutatták itthon és Európa-szerte. A tea felfedezése pedig a véletlennek köszönhető, s az első csésze tajvani főzet megkóstolása óta eltelt hat év azonban bővelkedett eseményekben és izgalmakban. Teljes életmódváltás következett, munkahelyek feladása, rengeteg utazás, közös cég, webshop, majd megnyílt az üzlet a Dembinszky utcában. Ők kezdettől fogva a gasztroszegmens felé is értékesítik teáikat, amiket közvetlenül a kínai és japán termelőktől vásárolnak. A választék gyakran változik, hiszen kisszériás mennyiségeket rendelnek, és szinte minden fellelhető náluk a fehér teáktól a szikla oolongokon át a puerekig, matchákig, nagyon izgalmas a választék. Természetesen itt is beszerezhetők különböző eszközök, modernebb és hagyományosabb stílusú szettek egyaránt, s a webshopjuk is aktív. Képzések, kóstolóprogramok rendszeresen zajlanak az üzletben, a vendéglátós szakmából is sokan járnak hozzájuk, de rendezvényeken istalálkozhatunk velük.

A Tálos család nevét sokan ismerhetik azok is, akik a teával még nem kerültek szorosabb barátságba, jó bort viszont szívesen fogyasztanak. Gábor és testvére, Attila a Bortársaság alapítói, s Zhao Zhou teaüzletet a Lánchíd utcában, a borbolt szomszédságában találjuk.

Tálos Gábor egy barátjával, Galambos Péterrel állami ösztöndíjasként tanult Pekingben, ő közgazdaságtant, barátja pedig kínai orvoslást. Elmondása szerint az Ázsiában töltött tanulóévek alatt még nem lett meghatározó élménye a tea, csak jóval később visszatérve, egy kínai puerkóstolás alkalmával vált egyre izgalmasabbá. Mivel mindketten beszélnek kínaiul, tudják, értik, mi történik körülöttük, és komoly helyi kapcsolatrendszerük lett. Olyan baráti körük alakult ki az évek során, akik megismerték az ízlésüket, és ajánlják a teahelyeket, ültetvényeket. Tálos Gábor eleinte csak teaestéket tervezett, aztán kiadó lett a borszaküzlet szomszédságában lévő helyiség, végül úgy döntött, kell egy látható, erős hely, ami otthona lehet a teáknak. 2015 őszén nyitott meg a Lánchíd utcai üzlet, amely a nevét egy Kr. u. 9. században élt szerzetesről kapta. A vendégeket azonnal lenyűgözi a modern, mégis nagyon letisztult, harmonikus belső tér, vagy épp a kilátás, amikor az ablakban ülve teáznak. Amit talán kevésbé látnak a vevők, hogy mennyi keresés és szervezés zajlik addig, amíg idekerül a polcokra a tea.

Amikor a választékról beszélünk, Gábor hangsúlyozza, hogy Kínában már nagyon gyorsnak kell lenni, hatalmas kint az érdeklődés a jó minőségű teák iránt, a kereskedők folyamatosan vásárolják fel a termést, így ők is sokat vesznek minden évben. Nagyrészt kínai teákkal kereskednek, de érkezik áru Tajvanról, Japánból és Nepálból is. Folyamatosan rendelik és töltik a készletet, igazodva ahhoz, szezonálisan hol, mikor készül el a tea.

Az üzlet hátsó részében egy nagy közösségi asztal kapott helyet, itt zajlanak az oktatások, a Teasuli programjai, hiszen a tea egy közösségi program, s mint egy jó borozás, összeköti az embereket. Sok külföldi vendég is jön az ajánlások alapján, és érkeznek a szakmabeliek is, baristák, sommelierek, mivel top kategóriás vendéglátóhelyek listázzák be a Zhao Zhou teákat.

Az újhullámos teakultúra tehát egyre népszerűbb a fővárosban, és úgy tűnik, ha apró lépésekben is, de a vendéglátóhelyek is kezdenek figyelmet fordítani a minőségi választékra. Persze egyáltalán nem biztos, hogy rögtön a legszofisztikáltabb tételekkel kell javítani a színvonalon. Artizán teákat elsősorban a teaházakban érdemes fogyasztani, hiszen a kínai és japán teáknak az elkészítése és felszolgálása egy külön rituálé, amire éttermi szinten csak kivételes esetekben van lehetőség és igény. Alaposabban megismerni a teakultúrát azonban minden szakmabelinek ajánlott, hiszen pont olyan izgalmas, mint a borok vagy a párlatok világa.